Naftne črpalke članic Opeca neumorno delajo

Mednarodna agencija za energijo poroča, da so države Opeca oktobra načrpale rekordne količine nafte.

Objavljeno
10. november 2016 15.40
Oil Outlook
Mo. B.
Mo. B.

Pariz – Mednarodna agencije za energijo (IEA) je potrdila, da je 14 članic naftnega kartela Opec oktobra načrpalo rekordnih 33,83 milijona naftnih sodčkov (en sodček drži 158,9 litra) na dan. Črpanje povečujejo tik pred srečanjem na Dunaju, kjer naj bi se 30. novembra dogovorili o zgornjih omejitvah načrpane nafte.

Kljub temu da se je količina načrpane nafte povečala, se je cena nafte nekoliko dvignila. Razlog je septembrski dogovor članic Opeca v Alžiriji, da se bodo na Dunaju konec meseca dogovorile o omejitvi količin. Njihov cilj je stabilizirati ceno nafte, ki pada od leta 2014.

V agenciji IEA opozarjajo, da bodo morale članice Opeca drastično omejiti črpanje, če bodo hotele udejanjiti dogovor iz Alžirije. Ta omejitev količino načrpane nafte ureja le na grobo, na Dunaju pa naj bi dorekli podrobnosti.

Ponudba nafte je v zadnjih dveh letih presegla povpraševanje, zaradi česar je cena za sodček z več kot sto dolarjev, kolikor je bilo zanj treba odšteti junija 2014, padla na 30 dolarjev februarja letos. Trenutno se cena giblje okoli 45 dolarjev.