Stavko v Grčiji spremljajo tudi občasni izgredi

V Grčiji danes poteka prva splošna stavka, potem ko je oblast prevzela vlada Aleksisa Ciprasa.

Objavljeno
12. november 2015 13.34
EUROZONE-GREECE/STRIKE
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

Atene − Grški sindikati so danes začeli prvo splošno stavko, odkar na premierskem stolčku sedi Aleksis Cipras. Stavkajo zaradi najnovejših varčevalnih ukrepov, kot so zvišanje davkov in bližajoči se posegi v pokojnine. Stavka, ki bo trajala 24 ur, je že ohromila javne storitve ter ladijski in železniški promet, poroča Slovenska tiskovna agencija.

»Borimo se proti vladnim ukrepom, ki ohranjajo srednjeveška delovna razmerja. Odzivamo se na vsak varčevalni ukrep, ki poniža naša življenja,« je sporočila glavna zveza grških sindikatov GSEE.

Bolnišnice danes obratujejo samo za izredne primere, muzeji in arheološka najdišča pa so zaprti. Novinarji prav tako sodelujejo v stavki. Potekali so tudi ulični protesti. Na demonstraciji v Atenah, na kateri je sodelovalo več tisoč ljudi, je skupina okoli 300 zamaskiranih protestnikov policijo obmetavalo s kamni in zažigalnimi napravami. Policija je odgovorila s solzivcem, poroča STA.

Stavka poteka v času, ko visoki predstavniki Evropske komisije, Evropske centralne banke, Mednarodnega denarnega sklada in Evropskega mehanizma za stabilnost preverjajo reforme, ki jih je Grčija obljubila za nov paket finančne pomoči.

Grčija je julija sprejela triletni, 86 milijard evrov težek paket evropske finančne pomoči, v zameno pa je morala obljubiti ostre varčevalne ukrepe. Atene so od takrat sprejele nekaj precej nepriljubljenih reform. A sedaj je Grčija pod vse večjim pritiskom, da omogoči odvzeme nepremičnin pod hipoteko zaradi neplačila obrokov. Grška vlada vztraja pri zaščiti najbolj ranljivih, da ne bi izgubili domov, ker ne morejo plačati dolgov, a se z upniki ne more dogovoriti o pogojih za takšno izjemo.

Ciprasova vlada je sicer obljubila, da bo izpolnila pogoje za finančno pomoč, kar je v vladajoči stranki Siriza povzročilo razkol. V paradoksalni potezi je Siriza sicer pozvala k množični udeležbi na današnji stavki.