Marko Bošnjak favorit za sodnika na ESČP

Odbor Evropskega sodišča za človekove pravice izbral, na potezi 324-članska parlamentarna skupščina Sveta Evrope.

Objavljeno
18. april 2016 15.02
Majda Vukelić
Majda Vukelić

Ljubljana - Dvainštiridesetletni izredni profesor kazenskega prava na novogoriški evropski pravni fakulteti in odvetnik v odvetniški družbi Čeferin dr. Marko Bošnjak je prva izbira pristojnega strasbourškega odbora za sodnika Evropskega sodišča za človekove pravice.

Tako je danes sporočil odbor Parlamentarne skupščine Sveta Evrope (PS SE) po tem, ko je v nedeljo zaslišal vse tri kandidate za najvišjo funkcijo evropskega sodnika iz Slovenije, poleg Bošnjaka še vrhovno sodnico Nino Betetto in Nino Peršak s pravne fakultete univerze v Gentu. Danes bo o vseh treh kandidatih na tajnem glasovanju odločala 324-članska PS SE.

Ofenziva proti Betettovi

Poznavalci dogajanja v Strasbourgu pravijo, da z izvolitvijo Bošnjaka ne bi smelo biti težav, saj PS SE navadno vedno upošteva mnenje pristojnega odbora, ki bi listo treh kandidatov iz naše države sicer lahko tudi v celoti zavrnil. Nekateri so pred časom napovedovali, da je mogoče tudi to. Veliko javnih in zakulisnih nasprotovanj je bila deležna predvsem vrhovna sodnica Nina Betetto, v državnem zboru so ji pred potrditvijo kandidature zaradi zadeve Patria zelo nasprotovali v SDS, ki je bila še posebno razočarana, ker zadostne poslanske podpore ni dobil njihov favorit Klemen Jaklič s harvardske univerze.

Marko Bošnjak, ki je tudi v državnem zboru novembra lani dobil največ glasov (58), za izvolitev potrebuje absolutno večino oddanih glasov. Če je ne dobi - in velikokrat se zgodi, da v prvem krogu nobeden od kandidatov ne dobi zadostnega števila glasov - bo stekel drugi krog, v katerega se uvrstita prva dva po številu glasov iz prvega kroga.

V drugem krogu zadošča navadna večina glasov. Če bo izveden drugi krog, bo glasovanje v sredo. Sodniki evropskega sodišča imajo devetletni mandat brez možnosti ponovne izvolitve.