Gruevski odstopil s čela VMRO-DPMNE

Stranka je osumljena prirejanja volitev, Makedonijo je menda oškodovala za 155 milijonov evrov.
Objavljeno
11. december 2017 15.19
Vili Einspieler
Vili Einspieler
Proti prvaku VMRO-DPMNE Nikoli Gruevskemu in njegovim bližnjim sodelavcem poteka več preiskav in sodnih procesov zaradi suma, da so prirejali volitve in kradli denar iz državnega proračuna. To je eden glavnih razlogov, da je Gruevski v nedeljo odstopil s čela stranke.

Največja makedonska opozicijska stranka VMRO-DPMNE bo novega vodjo izbrala na kongresu 22. in 23. decembra, med najresnejšimi kandidati za novega prvaka stranke pa so bivša zunanja ministra Nikola Poposki in Antonio Milošoski, generalni sekretar Hristijan Mickovski ter član glavnega odbora Ilija Dimovski.

Na čelu stranke je Gruevski leta 2002 zamenjal prvega predsednika VMRO-DPMNE Ljupča Georgijevskega, med letoma 2006 in 2016 pa je bil predsednik vlade. S položaja predsednika vlade je odstopil januarja lani zaradi preiskav o korupciji in vpletenosti v prisluškovalno afero leta 2015. Gruevski je napovedal odstop že na začetku meseca zaradi slabih rezultatov stranke na lokalnih volitvah, na katerih jo je na celi črti premagala Socialdemokratska zveza Makedonije premiera Zorana Zaeva.

Na predčasnih parlamentarnih volitvah decembra lani je VMRO-DPMNE sicer tesno zmagala, vendar ji ni uspelo oblikovati vlade, tako da je pristala v opoziciji. Propadel je tudi poizkus pristašev VMRO-DPMNE, da bi oktobra letos z vdorom v parlament preprečila prenos oblasti. Skupina članov stranke, imenovana Pobuda za reforme, je že več mesecev pozivala k demokratizaciji stranke in zahtevala odstop Gruevskega.

Zaradi prirejanja volitev so se poleg Gruevskega znašli na zatožni klopi še bivša ministrica za transport in komunikacije in notranja ministrica, Mila Jankieski in Gordana Jankuloska, bivši šef volilnega štaba Martin Protoger in sekretar bivše vlade Kiril Bozinovski. Gruevski in njegova ekipa so tudi obtoženi, da so na račun stranke na črno vplačali 4,9 milijona evrov, nezakonito financiranje stranke pa so izpeljali z zlorabo položaja. Visoki funkcionarji stranke z Gruevskim na čelu so osumljeni, da so pri gradnji avtoceste Miladionovci−Štip oškodovali Makedonijo za 155 milijonov evrov. To seveda niso edini koruptivni grehi, ki bremenijo Gruevskega in VMRO-DPMNE.