»Z vseh koncev sveta pozivajo: 'Juncker mora posredovati'. Ne bo.«

Predsednik evropske komisije tudi pravi, da »to ni naša stvar«, a da si ne želi neodvisne Katalonije.
Objavljeno
14. oktober 2017 10.57
SPAIN-POLITICS/CATALONIA
Mo. Z., STA
Mo. Z., STA

Luxembourg - Da si ne želi, da bi Katalonija postala neodvisna država, saj bi to lahko v separatističnih regijah v EU sprožilo učinek domin, je včeraj dejal predsednik evropske komisije Jean-Claude Juncker po poročanju francoske tiskovne agencije AFP. Znova je zavrnil tudi možnost, da bi EU posredovala v sporu med Madridom in Španijo.

»Če dovolimo Kataloniji - čeprav to ni naša stvar -, da se odcepi od Španije, bodo drugi naredili isto. In tega si ne želim,« je Juncker dejal v govoru študentom v Luksemburgu. »Ne želim si Evropske unije, ki bi bila v 15 letih sestavljena iz 98 držav. Že z 28 je relativno težko, nič lažje s 27, a z 98 se to zdi nemogoče,« je dodal. Izrazil je »zaskrbljenost zaradi vse močnejšega trenda separatizma« po Evropi - grožnje, ki se je je EU za las otresla leta 2014, ko je Škotska na referendumu glasovala proti neodvisnosti.

Foto: Reuters

Iz Bruslja nič novega

Bruselj vztraja, da je spor glede izvedbe referenduma o neodvisnosti v španski avtonomni pokrajini Katalonija notranja zadeva Španije. Toda hkrati so tamkjašnji evropski političnih predstavniki podprli stališče Madrida, da je tovrstno glasovanje nezakonito, in pozvali k dialogu.

Prizor iz Barcelone na dan referenduma. Foto: Reuters

Kot je včeraj dodal Juncker, EU ne more sama od sebe posredovati med stranema, k čemur je pozval predsednik katalonske regionalne vlade Carles Puigdemont, Madrid pa je to zavrnil. »Z vseh koncev sveta prejemamo resne pozive: 'Juncker mora posredovati'. Ne bo,« je dejal in izpostavil, da mediacijo želi ena stran, druga pa ne.

Na glasovanju 1. oktobra je po navedbah katalonske vlade 90 odstotkov ljudi podprlo neodvisnost. Udeležba na raferendumu, ki ga je španska policija poskušala preprečiti, pri čemer je bilo po podatkih katalonskih oblasti ranjenih več sto ljudi, je bila 43-odstotna. Puigdemont je v nagovoru parlamenta minuli torek poudaril, da so s tem dobili jasen mandat za razglasitev neodvisnosti, a je obenem njeno uveljavitev preložil, da bi najprej iskali rešitev v dialogu z Madridom.

Foto: Reuters

Španski premier Mariano Rajoy je v sredo od Puigdemonta zahteval, da mu do ponedeljka odgovori, ali je v torek formalno razglasil samostojnost Katalonije ali ne. Najpozneje do naslednjega četrtka pa bi morala katalonska vlada prekiniti vse postopke za odcepitev in se vrniti v okvire pravnega reda, kot ga določa španska ustava. Če Puigdemont tega ne bo storil, Madrid grozi z uporabo 155. člena ustave, ki omogoča suspendiranje avtonomije pokrajine.

Jasnost, nejasnost

Glede ultimata, ki ga je katalonski regionalni vladi glede izreka o neodvisnosti postavil španski premier Mariano Rajoy, vlada v Madridu ne bo sprejela izmikajočega ali dvoumnega odgovora. V primeru nejasnosti »bodo morali sprejeti ukrepe«, je danes napovedal španski notranji minister Juan Ignacio Zoido.

Glede na poročanje medijev Puigdemont med drugim razmišlja, da bi Madridu v odgovor poslal pisno različico svojega govora. A kot je danes poudaril Zoido, sta sprejemljiva le odgovora "da" ali "ne".

»Če bo odgovoril z 'da', se bo s tem postavil izven pravnih okvirov,« je dejal. Če pa odgovor ne bo enoznačen, »bomo izhajali iz tega, da so razglasili neodvisnost«, je Zoido še dejal v pogovoru za radio Cadena Cope, ki ga povzema Slovenska tiskovna agencija.