Merklova: Nemčija mora dobiti stabilno vlado

Nemška kanclerka je danes napovedala, da bo začela koalicijske pogovore z liberalci, Zelenimi in tudi s socialdemokrati.
Objavljeno
25. september 2017 17.41
Be. B., STA
Be. B., STA

Berlin - »Nemčija mora dobiti stabilno vlado,« je po nedeljski grenko-sladki zmagi na parlamentarnih volitvah dejala kanclerka Angela Merkel. Njena konservativna unija CDU/CSU je namreč utrpela precejšnje izgube z redkordni nizkem dosežku 20 odstotne podpore, zaradi česar so Socialdemokrati (SPD) napovedali odhod v opozicijo.

A Merklova napoveduje, da zaenkrat ne bo izključila možnosti nadaljevanja velike koalicije. Sicer ji ostaja le še možnost oblikovanja t. i. jamajške koalicije z rumenimi liberalci in Zelenimi. Na današnjem posvetu vodstva njene Krščansko demokratske unije je dejala, da imajo vse stranke odgovornost, da soustvarijo stabilno koalicijo.

Najslabši dosežek po drugi svetovni vojni

CDU je skupaj s sestrsko Krščansko socialno unijo (CSU), ki vlada na Bavarskem, na nedeljskih volitvah prejela 33 odstotkov glasov, sicer največ med vsemi strankami, a je to kar za 8,5 odstotne točke slabše kot pred štirimi leti. To je bil tudi drugi najslabši dosežek unije po drugi svetovni vojni. »Seveda smo upali na boljši rezultat,« je komentirala Merklova.

Priznala je, da je njena stranka izgubila milijon volivcev na račun skrajno desne Alternative za Nemčijo (AfD), ki se je uvrstila na tretje mesto z 12,6 odstotka glasov. Prizadevala si bo, da bo z dobro politiko volivce pridobila nazaj. Zatrdila pa je tudi, da AfD ne bi smela imeti bistvenega vpliva ne na zunanjo ne notranjo politiko.

Kot je poudarila, je CDU/CSU še vedno najmočnejša stranka v bundestagu. »Imamo povsem očitno nalogo oblikovanja vlade,« je dejala in zavrnila ugibanja, da bi zaradi slabšega volilnega rezultata morda lahko prišlo do predčasnih volitev.

Odprtje meje je bila pravilna odločitev

Prevzela je sicer tudi osebno odgovornost za politično polarizacijo v Nemčiji zaradi njene kontroverzne politike do priseljevanja in beguncev, še navaja dpa. »Vendarle pa so bile temeljne odločitve, ki sem jih sprejela in sem seveda zanje odgovorna, pravilne,« je dejala kanclerka v bran odločitvi, da je poleti leta 2015 odprla nemške meje za prihod beguncev in drugih migrantov v begunskem toku.

Poudarila je, da je nemška vlada naredila velik napredek v politiki priseljevanja in v azilni politiki, vendar pa je po njenih besedah treba še veliko postoriti.

Na vprašanje, kako se bo odzvala na sovraštvo in jezo ljudi, ki so jo zaradi politike do priseljencev napadali tudi na predvolilnih shodih, je Merklova odgovorila, da bo CDU tudi tem ljudem prišla nasproti. Odgovor je, da je treba vsakemu človeku prisluhniti in iskati dogovor. Vendar pa se je treba zavedati, da obstajajo tudi taki, ki ne želijo prisluhniti. A je tudi to del demokracije, je še dejala Merklova.