Nove volitve ali velika koalicija brez Angele Merkel?

Angela Merkel je bolj naklonjena predčasnim volitvam kot vodenju manjšinske vlade.
Objavljeno
20. november 2017 08.08
Barbara Kramžar, Berlin, L. Z., STA
Barbara Kramžar, Berlin, L. Z., STA
Berlin − Nemška kanclerka Angela Merkel pravi, da je »ženska z odgovornostjo, ki je odgovornost pripravljena prevzeti tudi v prihodnje«. Ob propadu jamajške koalicije se bolj kot za manjšinsko vlado zavzema za nove volitve.

Zagotovila je, da ne namerava odstopiti z mesta predsednice krščanskih demokratov (CDU) in da jih bo vodila na morebitnih predčasnih volitvah. Dejala je, da bi bi bilo sedaj čudno, če odstopi, saj je v predvolilnem boju večkrat ponovila, da je pripravljena voditi vlado še en mandat.

Glede morebitnega oblikovanja velike koalicije s socialdemokrati (SPD) je Merklova ocenila, da je pripravljena na pogovore. Dodala pa je, da je veliko odvisno tudi od pogovorov, ki jih bo z vodji strank vodil nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier.

Ob tem je zavrnila možnost oblikovanja manjšinske vlade, ki bi bila »odvisna od glasov« iz skrajno desne Alternative za Nemčijo (AfD). V tem primeru bi bile po njenem predčasne volitve boljša rešitev.

Stranke »jamajške« koalicije v nedeljo zvečer dvignile roke

»Bolje je ne vladati kot pa narobe vladati,« je četrt ure po polnoči po twitterju sporočil liberalni voditelj Christian Lindner in s tem naznanil propad pogajanj za »jamajško« koalicijo med CDU/CSU, FDP in Zelenimi. Izvoljeni smo bili za spremembo trenda, ta pa ni bila dosegljiva, je še dejal. Konservativni del nesojene nemške koalicije je že v nedeljo opoldne razjezil zeleni politik Jürgen Trittin, ki je v intervjuju za Bild am Sonntag zahteval ponovno razpravo o finančnih vprašanjih, potem ko so vsi drugi verjeli, da so se o tem že dogovorili. Spet je bilo slišati očitke, da se »realni« politiki stranke sicer pogajajo, na koncu pa odločajo skrajno levi »fundamentalisti«, ki jim že od vsega začetka ni bilo do sodelovanja s strankami desne sredine. »Nič strahu pred manjšinsko vlado,« je v nedeljo tvital še en od tradicionalnih zelenih levičarjev Hans-Christian Ströbele.

Nemški koalicijski pogajalci tudi v nedeljo niso dosegli soglasja o begunskih vprašanjih in med njimi še posebej o priseljevanju družinskih članov beguncev z omejenim (subsidiarnim) statusom. Zeleni so do zadnjega prepričevali, da lahko integracija pretežno moških pribežnikov iz Sirije, Iraka in drugod uspe le skupaj z njihovimi svojci, in so bavarskim konservativcem, ki vztrajajo pri manj kot dvesto tisoč priseljencih iz človekoljubnih razlogov na leto, ponudili soglasje o tej »zgornji meji« tudi za družinske člane. Za CSU bavarskega premiera Horsta Seehoferja, ki je na septembrskih volitvah utrpela hude izgube in se podobnih boji tudi na deželnih volitvah prihodnjo jesen, pa je bilo tudi to preveč. V konservativnem Münchnu bolj soglašajo s tistimi, ki opozarjajo na velike težave s prilagajanjem nemški družbi turških islamskih družin iz »gastarbajterskega« vala priseljevanja.

Druga sporna točka koalicijskih pogajanj med programsko zelo različnimi strankami sta bila okolje in energija, saj se Nemčija kljub sogostovanju svetovne podnebne konference v Bonnu ni pridružila tistim državam, ki so napovedale obračun s termoelektrarnami na premog. Zaradi težav pri prehajanju na obnovljive energetske vire in hkratnega postopnega zapiranja jedrskih elektrarn je Nemčija pri pridobivanju električne energije vse bolj odvisna od umazanega premoga. Berlinski pogajalci pa so se že dogovorili o številnih drugih vprašanjih od družinske, gospodarske in prometne politike, digitalizacije in kmetijstva do zunanje in varnostne politike. Za svoj cilj so razglasili polno zaposlitev prebivalstva brez novih obremenitev za gospodarstvo.

Nemški socialdemokrati za predčasne volitve in proti veliki koaliciji

Socialdemokrati so danes kljub propadu pogovorov o sestavi jamajške vladne koalicije ponovno zavrnili možnost oblikovanja velike koalicije s konservativno unijo CDU/CSU. Predsednik SPD Martin Schulz je ob tem dodal, da se ne bojijo predčasnih volitev.

SPD se je sicer že po poraznem rezultatu na parlamentarnih volitvah 24. septembra odločila, da bo v novem mandatu v opoziciji.

V danes sprejetem dokumentu je stranka med drugim zapisala, da so CDU, CSU, FDP in Zeleni Nemčijo spravili v težko situacijo: »Pomembno nam je, da lahko državljanke in državljani ponovno ocenijo razmere. Predčasnih volitev se ne bojimo. Glede na rezultate volitev 24. septembra pa nismo na voljo za vstop v veliko koalicijo.«