Novi poveljstvi starega Nata

Da bi se zavezništvo lahko odzvalo na grožnjo, mora imeti hitre in varne transportne poti.
Objavljeno
09. november 2017 21.18
Peter Žerjavič, Bruselj
Peter Žerjavič, Bruselj
Bruselj – »Nato je tako močen zaradi sposobnosti prilagajanja. Kadar se spreminja svet, se spreminja­ Nato,« je generalni sekretar ­zavezništva Jens Stoltenberg opisal logiko v ozadju prenove njegovih poveljniških struktur.

Odločitev je bila razglašena kar za zgodovinsko. Prvič po koncu hladne vojne bo Nato širil poveljniško strukturo. Od 33 poveljstev iz časa blokovske delitve jih je manj kot tri desetletja po padcu berlinskega zidu ostalo le še sedem. Številčnost osebja, ki deluje v poveljstvih, se je z 22.000 znižala na 6800. Rusija je z aneksijo Krima in vojno v vzhodni Ukrajini pripomogla k novemu osmišljanju in preobrazbi Nata. Na vzhodu, na Poljskem in v baltski trojici so že razmeščeni štirje zavezniški bataljoni. Veliko enot je na vzhodnih mejah razmeščenih v okviru dvostranskega sodelovanja.

Predvsem v vojaških strukturah so v zadnjih letih opozarjali na infrastrukturne težave na stari celini. Birokratske ovire onemogočajo hitrejši transport vlakov, tankov in druge opreme. Najvišji predstavniki ameriške vojske v Evropi so pozivali kar k čimprejšnji vzpostavitvi vojaškega schengna, ki bi omogočal hitrejše premike. Poleg tega ponekod stara infrastruktura, tako tiri kot, denimo, mostovi, ne dopušča prevoza težje opreme. To bi ob morebitni krizi onemogočilo hiter transport zavezniških enot in opreme v ogroženo državo na vzhodu.

Ob pravem času na pravem mestu

Tam je še veliko infrastrukture iz sovjetskih časov in ob morebitni blokadi zračnih poti bi bil kopenski prevoz prepočasen. Obrambni ministri zavezniških držav so na zasedanju v Bruslju podprli vzpostavitev novega poveljniškega centra, ki se bo ukvarjal s transportom po Evropi. Cilj tega bo omogočiti, da bodo prave enote in prava oprema ob pravem času na pravem kraju, je položaj razčlenil Stoltenberg. Vojaška mobilnost da je ključna za odvračanje in obrambo nasploh. Zato bo morala biti posodobljena tudi civilna infrastruktura: ceste, mostovi, pristanišča …

Nemčija kot favorit

Kje naj bi bil sedež tega poveljstva, še ni znano. S središčno lego in zmogljivostmi je kot favorit obravnavana Nemčija. Sicer bodo imeli Natovi ministri bolj konkretne načrte na mizi šele februarja. V okviru razprav o boljših povezavah v Evropi Nato pričakuje večja ­prizadevanja Evropske unije, ki bi navsezadnje ­koristila krepitvi evropske ­obrambe, o kateri se v zadnjih letih spet veliko govori. Evropska ­komisarka za promet ­Violeta Bulc bo že danes predstavila svoje zamisli o vojaški ­mobilnosti.

Drugi novi poveljniški center, ki se bo oblikoval kot odziv na ravnanje Rusije, se bo ukvarjal z zagotavljanjem varnih pomorskih povezav prek Atlantika, iz Kanade in ZDA na staro celino. »Ko je ­Rusija z jedrskimi in napadalnimi podmornicami čedalje bolj navzoča v Atlantiku, se moramo ­odzvati,« je povedal eden od diplomatov v Natu. Po koncu hladne vojne je bila glavna naloga premeščanje enot zunaj zavezniškega ozemlja, denimo v Afganistan. Z novimi strukturami se Nato spet vrača v stari modus.