Protesti po priporu voditeljev katalonskih civilnih združenj

V Barceloni se je pred poslopjem katalonske regijske vlade ponoči zbralo več sto zagovornikov samostojne Katalonije.

Objavljeno
17. oktober 2017 13.39
Šp. B., STA
Šp. B., STA
Madrid, Barcelona − Potem ko je špansko sodišče v ponedeljek zvečer odredilo pripor za voditelja dveh pomembnih civilnih združenj, ki zagovarjata neodvisnost Katalonije, in sicer Jordija Cuixarta iz združenja Omnium Cultural in vodjo Katalonske narodne skupščine (ANC) Jordija Sancheza, so v Barceloni izbruhnili novi protesti.

Več sto zagovornikov samostojne Katalonije se je ponoči zbralo pred poslopjem katalonske regionalne vlade. Nekateri so pri tem prepevali deželno himno in nosili napise Svobodo za politične zapornike. Prek družbenih omrežij so se kmalu tudi razširili pozivi k novim demonstracijam, ki naj bi jih danes pripravili po vsej Kataloniji in zunaj nje, med drugim tudi v britanski prestolnici London.

Cuixart je še pred priporom posnel videoposlanico, ki naj bi jo objavili samo v primeru njegovega zaprtja. »Če gledate ta posnetek, je to zato, ker se je država odločila, da mi odvzame svobodo,« v poslanici nagovarja Cuixart in napoveduje, da bo njegova organizacija za svojo stvar zdaj delovala v podzemlju in miroljubno. Zagovornike samostojnosti Katalonije je še pozval, naj nikoli ne izgubijo upanja, saj Katalonci zaslužijo svojo prihodnost.

Na pripor Sancheza in Cuixarta se je odzval tudi predsednik katalonske regionalne vlade Carles Puigdemont in ju prek twitterja označil za politična zapornika. »Poskušajo zapreti ideje, a krepijo potrebo po svobodi,« je še zapisal, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Cuixart in Sanchez sta osumljena spodbujanja protestnikov k oviranju španske policije, ki je poskušala preprečiti izvedbo katalonskega referenduma o neodvisnosti z zasegom glasovnic in glasovalnih skrinjic na voliščih.

»Države izziva,« je po ponedeljkovi odločitvi sodišča odločno izjavil tiskovni predstavnik katalonske regionalne vlade Jordi Turull. Obe združenji, iz katerih prihajata Cuixart in Sanchez, sta v odziv na pripor za danes pozvali k novim protestom in stavki. Na španskem sodišču je v ponedeljek nastopil tudi načelnik katalonske policije Josep Lluis Trapero, ki mu zaradi domnevnega spodbujanja protestov in ker ni preprečil referenduma, grozi 15-letna zaporna kazen, a je lahko odkorakal na prostost, še poroča AFP.