Španija preklicala evropski priporni nalog za Puigdemonta

Španski nalog za aretacijo odstavljenih predstavnikov katalonskih oblasti ostaja v veljavi.
Objavljeno
05. december 2017 12.23
BELGIUM-SPAIN-CATALONIA-POLITICS
Šp. B., K. M., STA
Šp. B., K. M., STA

Madrid - Špansko vrhovno sodišče je danes preklicalo evropski priporni nalog za odstavljenega katalonskega predsednika Carlesa Puigdemonta in štiri člane njegovega kabineta, ki so že dalj časa v Belgiji. Španski nalog za njihovo aretacijo medtem ostaja v veljavi, poroča STA.

Kot je pojasnil sodnik Pablo Llarena, je peterica politikov izrazila namero, da se pred volitvami 21. decembra vrne v Španijo. Glede na to, da španski priporni nalog ostaja v veljavi, bi jih lahko priprli ob prihodu v državo, navedbe sodnih virov povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Po poročanju tujih tiskovnih agencij je španska oblast s preklicem evropskega pirpornega naloga med drugim hotela preprečiti, da bi se v zadevo aktivno vpletlo katero od evropskih sodišč. Puigdemont in štirje člani njegove odstavljene vlade - Lluis Puig, Clara Ponsati, Meritxell Serret in Toni Comin - so sicer v okviru odločanja o njihovi morebitni izročitvi Španiji nastopili na sodišču v Bruslju. Belgijsko sodišče je odločitev o (ne)izročitvi nameravalo sporočiti 14. decembra.

Kot je pojasnil Llarena, bi lahko Belgija odobrila izročitev, ki pa ne bi veljala za vsa kazniva dejanja, ki jim jih očitajo v Španiji. To bi španskemu pravosodju preprečilo preiskavo kaznivih dejanj, za katera bi veljale omejitve. Po njegovem bi se s tem ustvarila neenakost z obravnavo tistih ministrov, ki so v Španiji in bi jih lahko preiskovali zaradi vseh dejanj, ki so jim očitana - upor, vstaja in zloraba javnih sredstev.

Z belgijskega tožilstva so danes sporočili, da bo belgijski sodnik v sredo uradno končal postopek izročitve peterice, saj po preklicu evropskega pripornega naloga primer nima podlage. Puigdemontov odvetnik Paul Bekaert pa je za belgijski časnik L'Echo že dejal, da Puigdemont ne zapustil Belgije.

Špansko vrhovno sodišče je v ponedeljek iz pripora v Madridu ob plačilu varščine izpustilo šest nekdanjih ministrov. Dva, vključno z nekdanjim podpredsednikom Oriolom Junquerasom, ostajata v priporu.

Ravno danes se je v Kataloniji začela kampanja pred volitvami, ki bodo 21. decembra. Na njih bodo nastopili vsi razen enega od 13 odstavljenih nosilcev funkcij v Kataloniji. Volitve je sklicala osrednja španska vlada v Madridu, potem ko je zaradi razglasitve neodvisnosti v regionalnem parlamentu 27. oktobra prevzela nadzor v tej avtonomni pokrajini.