Mislil je, da se ugrabitelji šalijo

McGowanova izpustitev prinesla srečen konec tragični zgodbi štirih turistov, ki se jim je življenje obrnilo na glavo. 
Objavljeno
11. avgust 2017 15.59
Ju. K.
Ju. K.
Pripadniki Al Kaide so Južnoafričana Stephena McGowana zadrževali v ujetništvu dolgih šest let, dokler ga niso konec julija po posredovanju južnoafriških oblasti končno izpustili na prostost. McGowan je bil ugrabljen med potovanjem po Maliju, njegova izpustitev pa je prinesla srečen konec sicer tragične zgodbe o štirih turistih, ki se jim je življenje obrnilo na glavo, ko so se ob nepravem času znašli na nepravem kraju.

McGowan je v četrtek, deset dni po vrnitvi v Južno Afriko, med novinarsko konferenco v Johannesburgu prvič javno spregovoril o svoji izkušnji in potrdil, da se je med življenjem v ujetništvu iz krščanske vere spreobrnil v islam. »V islamu vidim veliko dobrega, odprl mi je oči,« je povedal, medtem ko sta ob njem sedela žena Catherine in oče Malcolm. Vztrajal je, da ni bil prisiljen v spreobrnitev in da ta ni odigrala vloge pri njegovi izpustitvi, je poročal Guardian. Ko so mu ugrabitelji 29. julija povedali, da je svoboden, jim sprva ni verjel, mislil je, da se šalijo. »Težko je bilo razumeti, doumeti, saj je bilo v zadnjih petih letih in pol toliko vzponov in padcev,« je pojasnil, rekoč, da ni mogel vedeti, komu lahko verjame in komu ne. »Trudil sem se, da bi iz slabih razmer potegnil najboljše.« K družini, je povedal, se je hotel vrniti »kot boljši človek«. Ko je prišel domov, je izvedel, da mama Beverly ni dočakala njegove izpustitve.

Poleg McGowana so ekstremisti v mestu Timbuktu zajeli tudi Šveda Johana Gustafssona in Nizozemca Sjaaka Rijkeja. Z njimi je bil še en moški, nemški državljan, ki pa se je upiral ugrabiteljem, zaradi česar so ga ubili. McGowan je najdlje ostal v ujetništvu. Za mesec dni je prehitel Gustafssona, ki je bil izpuščen junija, medtem ko je Rijke dočakal prostost že leta 2015, ko so ga osvobodili pripadniki francoskih specialnih enot. Na McGowana so ugrabitelji še posebno pazili, vedoč, da lahko zanj iztržijo več. Poleg južnoafriškega ima namreč tudi britanski potni list. McGowan je povedal novinarjem, da ne ve, zakaj so ga izpustili oziroma ali je Južna Afrika zanj plačala odkupnino. Južnoafriške oblasti so to zanikale.