Orkan Maria na otoku Guadalupe zahteval smrtno žrtev

Prva smrtna žrtev orkana Maria, ki ima zdaj moč 4. kategorije, je umrla, ko je nanjo padlo drevo, dve osebi pogrešajo.
Objavljeno
19. september 2017 10.14
Š. J., STA, Be. B.
Š. J., STA, Be. B.

Roseau - Orkan Maria je v ponedeljek zvečer po lokalnem času z vso silo že zadel karibski otok Dominika in ga opustošil z vetrovi okoli 260 kilometrov na uro, poročajo tuje tiskovne agencije. Na otoku Guadalupe je orkan zahteval najmanj eno smrtno žrtev, dve osebi pogrešajo.

Prva smrtna žrtev orkana Maria je umrla, ko je nanjo padlo drevo, dve osebi pogrešajo, potem ko se je pred otokom Desirade, ki je pod upravo Guadalupa, prevrnila njuna ladja.

Orkan Maria je na Guadalupu po sedanjih podatkih zahteval tudi manjšo gmotno škodo, saj je odneslo nekaj streh. Po navedbah tamkajšnjih oblasti je 40 odstotkov gospodinjstev zaradi orkana brez oskrbe z električno energijo, saj je poškodovana kar četrtina vseh električnih daljnovodov. Cestne povezave na otoku so okrnjene zaradi številnih padlih dreves.

Orkan Maria se sedaj pomika proti Deviškim otokom in Portoriku. Ameriški center za orkane je Mario označil kot orkan, ki bi lahko povzročil katastrofalno razdejanje. Trenutno ima orkan četrto od petih kategorij.

Najvišjo kategorijo, pet, je Maria imela, ko je v ponedeljek večer po lokalnem času z vetrom do 257 kilometrov na uro povzročila razdejanje na otoku Dominika.

Orkan je otok na vzhodu Karibskega morja dosegel ob 21.15 po lokalnem času oz. ob 3.15 po srednjeevropskem času. Ogroženi so tudi otoki Martinique, Portoriko ter Britanski in Ameriški deviški otoki, je sporočil ameriški nacionalni center za orkane (NHC).

Območje je sicer pred nekaj več kot tednom dni že opustošil orkan Irma, ki je nato uničevalno pot nadaljeval še po severu Kube in zahodu ameriške zvezne države Florida. Na Karibih je Irma zahtevala najmanj 40 življenj, na Floridi pa po zadnjih podatkih najmanj 50.


Na Kubi je pred dobrim tednom dni pustošil orkan Irma. Foto: Ramon Espinosa/AP

Iz Dominike že poročajo o veliki škodi. Med drugim je streho odneslo tudi predsedniku vlade na otoku Rooseveltu Skerritu, ki so ga morali tudi reševati iz hiše.»Ne vemo, kaj se dogaja zunaj. Ne upamo si niti pogledati ven. Vse, kar slišimo, je tuleči zvok. Zvok besa vetra. In molimo, da se konča«, je še zapisal premier Dominike.

Zatem je sporočil, da je orkan na otoku povzročil »obsežno opustošenje«. »Izgubili smo vse, kar se lahko kupi,« je zapisal na facebooku in dodal, da so mnoge stavbe izgubile streho, ne le njegova rezidenca.

»Moj največji strah je, da bomo zjutraj izvedeli novice o resnih fizičnih poškodbah in morebitnih smrtih zaradi verjetnih zemeljskih plazov, ki jih je sprožilo deževje,« je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP še zapisal Skerrit.

Po opustošenju Dominike je Maria sicer spet nekoliko izgubila moč nazaj v 4. kategorijo. Vendar sunki vetra še vedno dosegajo do 220 kilometrov na uro.

Maria se je malo pred prihodom na Dominiko okrepila v izjemno nevaren orkan 5. kategorije na Saffir-Simpsonovi lestvici. V NHC so opozoril, da ima Maria vse potenciale, da postane katastrofalni orkan, še navaja dpa.

Orkan pred seboj žene desetmetrske valove. Dosegel je tudi francoska otoka Guadeloupe in Martinique. S prvega za zdaj ni podatkov, saj so komunikacijske zveze pretrgane, na drugem pa ni povzročil večje škode. V pripravljenosti so na otokih Sveti Krištof in Nevis, Montserrat, Culebra in Vieques. Do srede bi Maria lahko dosegla tudi Deviške otoke in Portoriko.