Savdska Arabija pozvala državljane, naj zapustijo Libanon

Odziv Savdske Arabije je sprožil nepričakovani odstop libanonskega premierja Saada Haririja.
Objavljeno
09. november 2017 22.16
FILES-LEBANON-POLITICS-GOVERNMENT-HARIRI
L. Z., STA
L. Z., STA
Rijad - Po nepričakovanem odstopu libanonskega premierja Saada Haririja v soboto je Savdska Arabija danes pozvala svoje državljane, naj zaradi razmer nemudoma zapustijo Libanon, navaja zunanje ministrstvo v Rijadu. Ob tem niso navedli podrobnejših razlogov za poziv državljanom.

»Glede na razmere v Libanonu kraljestvo poziva vse svoje državljane, obiskovalce in prebivalce, da čim prej zapustijo Libanon,« je sporočilo savdsko zunanje ministrstvo.

Odstopil zaradi pritiska šiitskega gibanja Hezbolah

Hariri, ki ima podporo Rijada, je novico o svojem odstopu sporočil v nagovoru iz Savdske Arabije, prenašala pa ga je savdska televizija Al Arabija. Kot razlog je navedel pritisk šiitskega gibanja Hezbolah, ki ima podporo Irana, in grožnje s smrtjo. Od takrat se v Libanon ni vrnil. Njegovega odstopa tudi še ni sprejel libanonski predsednik, kot to zahteva postopek.

Francoska tiskovna agencija AFP ob tem izpostavlja, da ima Hariri tudi savdsko državljanstvo in da je odstop sporočil na dan, ko so v Savdski Arabiji začeli obsežne aretacije vidnih osebnosti v okviru boja proti korupciji, kot trdijo v Rijadu.

Savdska Arabija in Iran sta sicer regionalna tekmeca in v vojni v Siriji in Jemnu podpirata nasprotujoče strani.

Mediji so nato začeli ugibati, da je Hariri v Rijadu morda v hišnem priporu. Hezbolah pa je Savdsko Arabijo obtožil, da je Haririja prisilila v odstop in da ga sedaj drži v hišnem priporu. Rijad je obtožbe zanikal.

Libanon zahteva Haririjevo vrnitev

Zaveznik Savdske Arabije Bahrajn je sicer že v nedeljo pozval svoje državljane, naj nemudoma zapustijo Libanon zaradi varnostnih pomislekov. K odhodu iz Libanona je danes svoje državljane pozval tudi Kuvajt.

Haririjeva stranka ga je danes pozvala, naj se vrne v Libanon ter mu izrazili podporo. »Njegova vrnitev je nujna v okviru spoštovanja libijske legitimnosti,« so sporočili.

Tudi libanonski zunanji minister Gebran Bassil, ki je blizu libanonskemu predsedniku, je danes tvitnil, da zahtevajo vrnitev Haririja v Libanon.

Zaradi Haririjevega odstopa v Libanonu namreč narašča skrb zaradi možnosti novih nestabilnosti in nasilja.

Glede na vir blizu libanonske vlade, ki ga navaja dpa, bo Libanon najverjetneje sprožil pobudo, v okviru katere bo za pomoč prosil druge države, saj ozadje Haririjevega odstopa ni jasno.

Macron na bližnjevzhodni turneji

Iz Haririjevega urada so medtem danes sporočili, da se je v Rijadu v minulih dneh srečal s francoskim veleposlanikom v Savdski Arabiji, tamkajšnjim vodjo delegacije Evropske unije, ameriškim odpravnikom poslov ter britanskim veleposlanikom.

Francoski predsednik Emmanuel Macron, ki se mudi na svoji prvi bližnjevzhodni turneji, pa je v Dubaju danes napovedal, da bo drevi odpotoval na obisk v Savdsko Arabijo, ki v okviru turneje sicer ni bil predviden. Kot je dejal, bo s savdskim prestolonaslednikom princem Mohamedom bin Salmanom govoril o naraščanju napetosti med Teheranom in Rijadom. Govorila bosta tudi o razmerah v Libanonu, kot tudi o razmerah v Jemnu, kjer se soočajo s humanitarno krizo zaradi popolne blokade s strani Rijada in njegovih zaveznic, poroča AFP.