Slaba dobra novica za Apple

Država in zasebnost: ZDA ne bodo tožile družbe iz Cupertina, ker naj bi same odklenile iphone terorista.
Objavljeno
29. marec 2016 23.07
Sebastijan Kopušar, New York
Sebastijan Kopušar, New York
New York – Ameriška zvezna policija je umaknila tožbo proti Applu, s katero je hotela tehnološkega velikana prisiliti, da izdela program za odklepanje njihovih telefonov pete generacije. Odločitev je najverjetneje le preložena, saj se bo prej ali slej pojavil podoben primer. Hkrati je Apple nenadoma udarilo spoznanje, da je mogoče vdreti v njihov telefon.

Zvezna policija je s tožbo zagrozila, ker Apple ni ustregel njeni prošnji, naj ji pomaga odkleniti telefon napadalca iz San Bernardina v Kaliforniji, ki je skupaj z ženo decembra lani pobil štirinajst ljudi. Iphone pete generacije je bil zavarovan s šifro, poleg tega je bila vključena možnost, da se po desetih neuspešnih poskusih izbrišejo vsi podatki. FBI je želel, da podjetje iz Cupertina izdela obvozno pot mimo zaščite in jo naloži na telefon, a se je vodstvo uprlo, češ da bi to ogrozilo varnost njihovih izdelkov.

Skrivnost luknje

Sodni proces, ki se je obetal, je pomenil nov zagon za razpravo o tehtanju med varovanjem zasebnosti vsakega posameznika in obsegom posegov vanjo v imenu splošne varnosti. Toda že prejšnji teden so iz FBI prišli namigi, da bodo podatke na telefonu pridobili brez pomoči Appla, v ponedeljek pa so uradno umaknili tožbo. To ne pomeni, da se podoben sodni primer ne napoveduje v prihodnosti, saj nova tehnologija zaščite podatkov vse bolj otežuje dostop do digitalne zasebnosti posameznika, ameriško pravosodno ministrstvo pa je nakazalo, da bo še naprej zahtevalo dostop do nje.

V Cupertinu so se odzvali z napovedjo, da bodo še naprej krepili zaščito svojih izdelkov, saj »so grožnje in napadi na naše podatke vse pogostejši in vse bolj dodelani«. Hkrati so sporočili, da bodo »državnim preiskovalcem pomagali pri njihovem delu, kot smo jim tudi doslej«. Vztrajajo pa pri mnenju, da je bila prošnja za izdelavo obvozne poti v telefon napačna, saj bi po besedah prvega moža podjetja Tima Cooka »ogrozila varnost naših zasebnih podatkov in na koncu tudi osebno varnost«.

Uporabniki pete generacije njihovih telefonov (napadalec je imel model 5C z operacijskim sistemom iOS9) zdaj vedo, da je mogoče vdreti v njihove aparate. Tako se je sesula dosedanja laskava podoba za Apple, da je varnost iphonov že pri peti generaciji prezahtevna tudi za ameriško vlado. Odvetniki podjetja so že prejšnji teden dejali, da podjetje želi izvedeti, kako je državi to uspelo. Vendar naj bi z umikom državne tožbe izgubili možnost, da se do tega dokopljejo po sodni poti.

Eshe Bhandari, odvetnica aktivistične skupine American Civil Liberties Union (ACLU), ugotavlja, da se država ponavadi odloča med razkrivanjem takšnih varnostnih lukenj, saj jih proizvajalec lahko potem zakrpa, ali pa jih označi za zaupne in obdrži v tajnosti. »Upam, da bodo Apple obvestili o postopku in bo lahko popravil slabosti. Če pa bo država orodje za dostop označila kot državno tajnost, te možnosti ne bo,« ugotavlja Bhandarijeva.

Po neuradnih podatkih naj bi FBI v telefon vdrla s pomočjo za zdaj neimenovanega zunanjega podjetja, ni pa jasno, ali je postopek uporaben tudi pri drugih modelih iphonov in drugih različicah operacijskega sistema. Andrew Crocker, pravnik v organizaciji Electronic Frontier Foundation, ki se bori za varovanje zasebnosti, meni, da je bila dosedanja politika države pri razkrivanju varnostnih pomanjkljivosti naklonjena njihovi objavi. »Odločitev, da jo še naprej uporabljajo za obveščevalne ali policijske namene, bi ogrozila navadne uporabnike, saj bi lahko postali žrtev nekoga, ki bi jo prav tako izkoriščal,« trdi Crocker.

Odložen spopad

Vprašanje o razmerju med zasebnostjo in državno varnostjo tako še naprej visi v zraku. Republikanski poslanec Darrell Issa, ki se nagiba na stran varovanja zasebnosti, je opozoril, da je že vladna napoved tožbe sprožila pomembna ustavna vprašanja in da je zaskrbljenost upravičena, saj »se iskanje skrivnega ključa za naše naprave ni končalo«. Po besedah pravnika Alexa Abdoja iz ACLU je sedanji razplet le »odlog neizogibnega spopada, ali lahko FBI prisili Apple, da ogrozi varnost svojih izdelkov«.

To potrjuje tudi stališče Bele hiše, ki se je postavila na stran FBI, v manjšini je tudi poslanec Issa, saj so številni republikanci in demokrati napadli stališče Appla in podprli pot do tako imenovanih stranskih vrat v zaščitene izdelke. Vprašanje pa je, ali se bo državni aparat drznil z uzakonitvijo obveznih stranskih vrat v zaščiteno digitalno tehnologijo ne samo izzvati ameriških tehnoloških velikanov, ki so na strani Appla, ampak ogroziti njihov tržni položaj. Tisti hip, ko bi postalo jasno, da imajo njihovi izdelki načrtno varnostno luknjo, bi kupci verjetno začeli iskati druge.