Iranski predsednik se je odvzal na proteste

Rohani je protestnike opozoril, da je nasilje nesprejemljivo, a hkrati poudaril, da se mora zagotoviti prostor za kritike. 

Objavljeno
30. december 2017 09.40
B. F. Ž., STA, Ju. K.
B. F. Ž., STA, Ju. K.

Iranski predsednik Hasan Rohani se je danes prvič odzval na množične proteste v državi, ki potekajo že četrti dan zapored. Kot je dejal, morajo vladni organi zagotoviti prostor za zakonite kritike in proteste. Iranska oblast je do sedaj vztrajala, da so tovrstna zborovanja »nezakonita«.

Predsednik je protestnike hkrati opozoril, da je nasilje nesprejemljivo, poroča francoska tiskovna agencija AFP. »Kritika se razlikuje od nasilja in uničevanja javne lastnine,« je po navedbah iranskih medijev dejal Rohani.

Na zadnji dan v letu se je v številnih iranskih mestih ponovno zbralo več tisoč ljudi. V Iranu so se protesti proti režimu začeli v četrtek in so usmerjeni predvsem proti gospodarski in zunanji politiki aktualnega predsednika, poroča Slovenska tiskovna agencija. Doslej sta med demonstracijami umrla dva protestnika. Lokalne oblasti so odgovornost za njuno smrt pripisale skrajni skupini Islamska država.

Mediji in strokovnjaki poudarjajo, da Iran tako množičnih protestov ni videl že od leta 2009, ko so Iranci protestirali proti ponovni izvolitvi skrajno konservativnega bivšega predsednika Mahmuda Ahmadinedžada. Demonstracije so bile pred očmi svetovne javnosti krvavo zatrte.

Ameriška veleposlanica pri Združenih narodih Nikki Haley je danes dejala, da iranski državljani postavljajo na preizkušnjo Rohanijevo vlado. »Upamo, da bosta na koncu zmagala svoboda in človekove pravice,« je zapisala v izjavi.

Iz Washingtona je v zadnjih 48 urah prišlo več izrazov podpore protestnikom, tudi s strani predsednika Donald Trump. Kot je Trump objavil na Twitterju, »zatiralski režimi ne morejo trajati večno«. Dodal je, da bo napočil dan, ko bo iranski narod postavljen pred izbiro. Izpostavil je »mnoga poročila o mirnih protestih iranskih državljanov, ki so siti koruptivnega režima in zapravljanja državnega bogastva za financiranje terorizma v tujini«.

Proteste v Iranu so komentirali tudi pri State Departmentu. »ZDA strogo obsojajo aretacije mirnih protestnikov. Vse države pozivamo, naj javno podprejo iransko ljudstvo in njegove zahteve po temeljnih pravicah in končanju korupcije,« je v izjavi poudarila tiskovna predstavnica ameriškega zunanjega ministrstva Heather Nauert.

Uradni Teheran je ameriško podporo ostro obsodil. »Iranski narod se ne bo oziral na te nevredne in oportunistične izjave,« so sporočili z iranskega zunanjega ministrstva, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Iranski notranji minister Abdulrahman Rahmani Fazil je ob tem napovedal, da bo notranje ministrstvo proučilo vloge za mirne demonstracije. Hkrati je Irance pozval, naj se ne udeležujejo protestov. »Tovrstna zborovanja so nezakonita,« je dejal. Protestnikom je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP tudi zagrozil, da bodo »plačali svojo ceno«.

»Tisti, ki bodo poškodovali javno lastnino, kršili ali ovirali zakonodajo, bodo odgovarjali za svoja dejanja in bodo plačali ceno,« je davi na državni televiziji dejal notranji minister.

V Iranu so v soboto v prestolnici Teheran in drugih mestih pripravili tudi demonstracije v podporo iranskemu režimu.

Foto: Hamed Malekpour/AFP

Protesti proti režimu so se začeli v četrtek in so usmerjeni predvsem proti gospodarski in zunanji politiki iranskega režima pod vodstvom Hasana Rohanija. K protestu so ljudi spodbudile predvsem finančne težave, s katerimi se soočajo. Nasprotovali so tudi nižanju socialne podpore in višjim cenam goriva, ki jih predvideva ta mesec predstavljeni proračun. Kasneje so se protesti usmerili proti samemu režimu.

»Za incidenti se skriva nekaj drugega«

Prvi iranski podpredsednik Ešak Jahangiri je sicer ocenil, da za demonstracijami stojijo konservativni nasprotniki vlade. »Nekateri incidenti v državi te dni se odvijajo pod izgovorom gospodarskih težav, a se zdi, da je za njimi nekaj drugega,« je dejal Jahangiri. »Mislijo, da s tem škodijo vladi, a v resnici bodo val zajahali drugi,« je dodal.

Dve smrtni žrtvi

»V soboto zvečer so bili v Dorudu nezakoniti protesti in številni ljudje so se podali na ulice ter se tako odzvali na pozive sovražnih skupin. Prišlo je tudi do izgredov. Žal sta bila med temi izgredi ubita dva meščana Doruda,« je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal namestnik guvernerja province Lorestan Habibola Kodžastepur. Zatrdil je, da varnostne sile niso streljale na protestnike.

Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa je namestnik guvernerja odgovornost za smrt dveh protestnikov pripisal skrajni skupini Islamska država (IS). Kot je še dejal, obstajajo indici, da so bili pripadniki IS vpleteni v smrt protestnikov, navajajo iranski mediji.

Protesti kot začetek velikega gibanja

Nobelova nagrajenka za mir, iranska odvetnica Širin Ebadi je v pogovoru za današnji italijanski dnevnik La Repubblica ocenila, da so zadnji iranski protesti začetek velikega gibanja, ki bi lahko bilo množičnejše kot protesti leta 2009.

»Menim, da se protesti ne bodo končali kmalu. Menim, da smo priča velikemu protestnemu gibanju, ki bo večji kot zeleni val leta 2009. Ne bom presenečena, če se bo izkazalo, da bo nastalo nekaj velikega,« je še dejala Ebadijeva. Dodala je, da so mladi v Iranu najbolj razočarani. Pri tem je opozorila na visoko stopnjo brezposelnosti, korupcijo, visoke izdatke za vojsko ter cenzuro v državi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

»Gospodarske razmere ter velik razkorak med bogatimi in revnimi, med tisti, ki uživajo blaginjo, in tistimi, ki tega ne morejo, so izvor protestov,« je še dejala iranska odvetnica, ki je leta 2003 prejela Nobelovo nagrado za mir.