Zuma preživel že osmo glasovanje o nezaupnici

75-letnega predsednika Južnoafriške republike sumijo vpletenosti v več korupcijskih škandalov.
Objavljeno
08. avgust 2017 21.50
SAFRICA-POLITICS/
K.M., STA
K.M., STA

Cape Town - Južnoafriški predsednik Jacob Zuma je danes preživel prvo tajno glasovanje parlamenta o nezaupnici, čeprav so nekateri poslanci njegove vladajoče stranke Afriški nacionalni kongres (ANC) do njega precej kritični, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Predsednica parlamenta Baleka Mbete je sporočila, da je za nezaupnico glasovalo 177 poslancev. Proti njej jih je bilo 198, devet poslancev pa se je glasovanja vzdržalo. Za odstavitev Zume bi potrebovali navadno večino v parlamentu, ki šteje 400 članov.

ANC je glasovanje označil za »mehki državni udar« in po njem razglasil zmago. Kot so sporočili iz vladajoče stranke, je dala opozicija javno vedeti, da želi zrušiti vlado in zasejati seme kaosa v družbi, z namenom osvojitve oblasti.

Pred začetkom glasovanja je več opozicijskih strank organiziralo množične proteste proti Zumi. Protestniki so se zbrali pred parlamentom, svoj shod pa so organizirali tudi podporniki predsednika.


Predsednik Jacob Zuma je po glasovanju nagovoril svoje podpornike. Foto: Mike Hutchings/Reuters

Glavna opozicijska stranka Demokratično zavezništvo (DA), ki je vložila zahtevo za glasovanje o nezaupnici, je v ponedeljek sporočila, da je »glasovanje priložnost za vse, da se zoperstavijo korupciji ter se znebijo predsednika Zume in njegovega kabineta«.

Zahtevo je vložila aprila, potem ko je Zuma odstavil uglednega finančnega ministra Pravina Gordhana. Dve bonitetni agenciji sta zaradi njegove odstavitve kreditno oceno države znižali na raven ničvrednosti.

75-letnega predsednika države sicer sumijo vpletenosti v več korupcijskih škandalov v času, ko se Južna Afrika bori s padcem gospodarstva in brezposelnostjo. Doslej je preživel že sedem glasovanj o nezaupnici, ki so bila vedno javna. Danes je preživel še osmo glasovanje, a prvo tajno.

Zuma, ki je predsednik od leta 2009, naj bi kot vodja ANC odstopil decembra, njegov drugi predsedniški mandat pa se bo iztekel leta 2019.