Bomba ni za pogajanja!

Med Severno Korejo in ZDA teče zelo specifična diplomacija: druga drugo prepričujeta, da se mora zgoditi tisto, česar si nihče ne želi.
Objavljeno
12. oktober 2017 12.42
Russia North Korea
Zorana Baković
Zorana Baković

»Naše načelno stališče je, da nikoli ne bomo privolili v pogajanja, katerih tema bi lahko postalo tudi naše jedrsko orožje,« je v intervjuju za rusko tiskovno agencijo Tass opozoril severnokorejski zunanji minister Ri Jong Ho. Glede na to, da se je Severna Koreja dovolj približala uresničitvi svojega cilja razviti medcelinsko balistično raketo, v tem trenutku nima več nobenega razloga, da bi se pogajala o kakršni koli zamrznitvi poskusov, je še dodal.

Ri, ki je prejšnji teden napredoval v stalnega člana politbiroja Delavske stranke, je ruskim novinarjem pojasnil, da denuklearizacija Korejskega polotoka nikoli ni bila realistična opcija. Pravzaprav bi se morali Američani spomniti, kaj so storili, ko je Sovjetska zveza leta 1949 postala jedrska sila: sprejeli so igro vzdrževanja ravnotežja vzajemne grožnje. To je tudi zdaj edina rešitev glede na to, da je Severna Koreja »v zaključni fazi uresničitve najvišjega cilja, torej ustvaritve pravega ravnotežja moči z ZDA«, je ponovil Ri.


Severnokorejski zunanji minister Ri Jong Ho. Foto: Richard Drew/AP

»S svojimi bojevitimi in nerazumnimi izjavami v Združenih narodih, je [ameriški predsednik Donald] Trump prižgal vžigalno vrvico vojne proti nam,« je prvi mož severnokorejske diplomacije še izjavil za Tass. »Končni rezultat moramo doseči samo z ognjeno nevihto, ne z besedami.«

Novinarji, zbrani pred Belo hišo, so ameriškega predsednika v sredo vprašali, ali se njegovo stališče glede Severne Koreje razlikuje od stališča zunanjega ministra Rexa Tillersona, na kar je Trump odgovoril: »Mislim, da imam drugačen pristop k Severni Koreji od drugih. Poslušam vse, kar imajo drugi povedati, toda na koncu je moje stališče edino, ki odloča, mar ne?«

»Tako to gre, takšen je sistem,« je še dodal Trump, kot da bi hotel odgovoriti zunanjim sogovornikom, ki so v zadnjih dneh pritiskali na Tillersona in prek njega na ameriškega predsednika, naj ustavi izmenjavo groženj s Pjongjangom. Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je v telefonskem pogovoru z ameriškim državnim sekretarjem opozoril, da je nadaljnje zaostrovanje razmer na Korejskem polotoku »nesprejemljivo«, Kitajska pa je od ZDA zahtevala, naj »ohladijo« napetosti. Pekingu je to še posebej pomembno, saj bo prihodnji teden gostil 19. kongres Komunistične partije, kar je največji letošnji dogodek v tej državi.


Razmere na Korejskem polotoku se zaostrujejo tudi zaradi skupnih vaj ameriške in japonske vojske v regiji. Foto: Reuters

V pogovoru za televizijo Fox so Trumpa zaprosili, naj pojasni, kaj je mislil s svojo izjavo, da je vse, kar se dogaja okoli Severne Koreje, »zatišje pred nevihto«. »Ne moremo dopustiti, da se to nadaljuje,« je odvrnil, »preprosto ne moremo!« Toda čeprav je spet pohvalil vlogo Kitajske pri zategovanju zanke okoli severnokorejskega jedrskega vratu s tem, ko je prerezala »bančne kanale«, ni Trump niti z eno samo besedo dal upanja, da bo sprejel »uravnoteževanje vzajemne grožnje«, o kakršnem je govoril Ri Jong Ho.

Razmere na Korejskem polotoku tako še naprej ostajajo »mirne kot pred nevihto«.