Trumpovo morebitno priznanje Jeruzalema kot izraelske prestolnice razburja Palestince

Gibanje Hamas je celo že pozvalo k oboroženemu uporu v boju za Jeruzalem.

Objavljeno
03. december 2017 20.15
N. G., STA
N. G., STA

Status Jeruzalema je bil vedno ena najbolj spornih točk v prizadevanjih za doseganje miru med Izraelci in Palestinci. Celo ZDA, ki so tradicionalno na strani Izraela, se glede tega niso želele postaviti na nobeno stran. A z Donaldom Trumpom v Beli hiši se je to spremenilo, saj naj bi ta nameraval priznati Jeruzalem kot prestolnico Izraela.

Predsednik ZDA bi utegnil po poročanju ameriških medijev priznanje izreči na govoru v sredo, dokončno odločitev o tem pa naj bi sprejel v ponedeljek. To je po poročanju tujih tiskovnih agencij močno razburilo Palestince. Gibanje Hamas je celo že pozvalo k oboroženemu uporu v boju za Jeruzalem. Arabska liga in zmernejše palestinske oblasti medtem ZDA pozivajo, naj ne prestavijo svojega veleposlaništva iz Tel Aviva v Jeruzalem. To bi namreč po njihovem res pokopalo morebitna bližnjevzhodna mirovna pogajanja v prihodnosti in zanetilo novo nasilje v nemirni regiji.

Kot je danes povedal visoki svetovalec palestinskih oblasti predsednika Mahmuda Abasa Nabil Šat, so ameriško stran posvarili, da bi dejanska preselitev veleposlaništva ZDA kot izraz priznanja združenega Jeruzalema za prestolnico Izraela pomenila konec vsake možnosti za miroven proces.

Abas je sprožil diplomatsko kampanjo, s katero skuša vzpodbuditi mednarodno nasprotovanje pričakovanemu koraku ZDA, generalni sekretar Arabske lige Ahmed Abul Gejt pa je že ponovil palestinska svarila. »Zelo jasno sporočamo, da sprejetje takšnega ukrepa ni upravičeno ... Ne bo služilo miru ali stabilnosti, ampak bo vodilo v ekstremizem in zatekanje k nasilju ... To koristi le eni strani: izraelski vladi, ki je sovražna miru,« je še opozoril Gejt. Abas je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa v zvezi s tem med drugim že govoril tudi s francoskim, turškim in egiptovskim predsednikom, emirjem Katarja in kraljem Jordanije.

O tem, da namerava Trump v prihodnjih dneh priznati Izrael kot prestolnico Izraela, je prvi poročal časnik Wall Street Journal. A hkrati naj bi ne prišlo do dejanske prestavitve veleposlaništva ZDA iz Tel Aviva v to mesto, kar je sicer Trump prav tako obljubljal v času lanske volilne kampanje.