Vodja iraških Kurdov Barzani napovedal odstop

Parlament je pozval, naj sprejme ukrepe, ki bodo zapolnili pravno praznino po prenehanju njegove funkcije.
Objavljeno
29. oktober 2017 16.59
M. P. V., Reuters
M. P. V., Reuters

Masud Barzani je potrdil odstop s položaja predsednika iraškega Kurdistana prvega novembra in zaprosil parlament, da sprejme ukrepe, ki bodo zapolnili pravno praznino po prenehanju njegove predsedniške funkcije, poroča agencija Reuters.

Kurdski regionalni parlament, ki se sestaja v prestolnici iraškega Kurdistana Erbil, je bil o tem obveščen prek pisma, ki mu ga je poslal Barzani. V njem pravi, da ne bo podaljšal svojega mandata. »Nočem biti več predsednik regije po prvem novembru. Ostal bom pešmerga (kurdski borec),« je vsebino pisma preko twitterja sporočila Kurdska demokratična stranka (KDP).

Kurdski uradnik je za Reuters izjavil, da se je Barzani odločil predati predsedniški mandat še pred izvedbo parlamentarnih volitev, ki so bile sprva napovedane za prvi november, vendar so bile prestavljene za osem mesecev. Na njih naj bi Kurdi izbrali tudi novega predsednika.

V regiji, ki je bila več let avtonomna, vlada negotovost vse od izvedbe septemberskega referenduma o neodvisnosti iraškega Kurdistana, ki je sprožil vojaško in gospodarsko maščevanje osrednje iraške vlade v Bagdadu.