Zadnji naskok na Rako?

Kurdsko-arabsko zavezništvo je danes začelo zaključno ofenzivo za osvoboditev sirske »prestolnice« Islamske države.
Objavljeno
15. oktober 2017 18.38
Be. B., STA
Be. B., STA

Damask - Kurdsko-arabsko zavezništvo Sirske demokratične sile (SDF), ki ga podpirajo tudi ZDA, je oznanilo začetek odločilne ofenzive za dokončno osvoboditev mesta Raka, »sirske« prestolnice skrajne skupine Islamska država (IS). Zavezništvo nadzoruje že okoli 90 odstotkov mesta, kjer je po navedbah SDF še okoli 150 pripadnikov IS.

Zavezništvo je v svoji izjavi zagotovilo, da se bo pravkar sprožena ofenziva nadaljevala, dokler mesta ne bodo dokončno osvobodili iz rok teroristov, ki se ne želijo predati, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Minimiziranje števila civilnih žrtev

Po navedbah SDF je v zadnjih dneh po doseženem dogovoru Rako zapustilo 275 pripadnikov IS, z njimi pa je odšlo tudi več sto civilistov. Z dogovorom naj bi koalicija skušala »minimizirati število civilnih žrtev«.

Ženska in otroci nosijo hrano in vodo, nastanjeni v begunskem taborišču v Siriji. Foto: Erik De Castro/REUTERS

V manjši enklavi v središču razrušenega mesta tako ostajajo pretežno tuji pripadniki IS, tam pa je bilo še včeraj v obroču SDF ujetih tudi več tisoč civilistov, ki jim skrajneži niso dovolili oditi. 

Ponoči je v skladu z dogovorom med SDF in sirskimi pripadniki IS obkoljeni del mesta vendarle zapustilo kakih 3000 civilistov. Kot je dejal tiskovni predstavnik SDF Talal Sela tako v mestu ni več civilistov, ki so jih skrajneži uporabljali za živi ščit, ostali pa so nekateri člani družin skrajnežev. Po Selovih besedah je sicer v mestu še vedno med 250 in 300 tujih borcev IS, ki se nočejo predati.