Grabar-Kitarović: Sodba haaškega sodišča ni usmerjena proti Hrvatom

Hrvaška predsednica je ocenila, da je haaško sodišče sprejelo politične ocene namesto pravosodnih odločitev.
Objavljeno
30. november 2017 14.06
ap Croatia Presidential Inauguration
Ka. M., STA, L. Z.
Ka. M., STA, L. Z.

Zagreb − Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je danes glede obsodbe šesterice Hrvatov iz BiH na haaškem sodišču poudarila, da ni šlo za sodbo proti Hrvaški niti hrvaškemu narodu v BiH. Napovedala je, da bo obiskala BiH ter da bo hrvaška stališča prihodnji mesec predstavila tudi v Združenih narodih (ZN).

Predsednica Grabar-Kitarovićeva je dejala, da Hrvaška v BiH ni bila agresor, ampak je storila največ za obstoj celotne BiH. Spomnila je, da so se bosanski Hrvati prvi uprli velikosrbski agresiji. »Hrvaško ter Bosno in Hercegovino sta napadla Miloševićeva Srbija in tako imenovana JLA, Hrvaška ni napadla nikogar,« je dejala novinarjem.

Poudarila je, da morajo imeti Hrvati dovolj moči, da priznajo, da so nekateri rojaki storili vojne zločine, za katere morajo odgovarjati. Hkrati je dodala, da v Haagu niso kaznovali tistih, ki so storili zločine nad Hrvati. Pozvala je vodstvo v BiH, naj stori vse, da se ne bi zlorabila sredina sodba, ampak »naj bo konec enega in začetek drugega obdobja«.

Predsednica je sicer izrazila sožalje družini generala Slobodana Praljka, ki je po potrditvi pravnomočne zaporne kazni na haaškem sodišču včeraj zaužil strup in umrl. Hrvaška predsednica je ocenila, da je »raje umrl, kot da bi živel kot obsojenec za zločine, o katerih je vedno trdil, da jih ni storil«.

Kolinda Grabar-Kitarović nadalje meni, da haaško sodišče ni izpolnilo svoje zgodovinske vloge, ker »ni prepoznalo ali je zavedno zanemarjalo vlogo režima Slobodana Miloševića, ki je bil izhodišče za vse grozote vojne«. Ocenila je, da je haaško sodišče pri iskanju ravnovesja odgovornosti sprejelo politične ocene namesto pravosodnih odločitev.

»Nihče drug, niti haaško sodišče ne bo pisalo naše zgodovine. Borili se bomo z vsemi pravnimi in političnimi sredstvi za resnico in pravičnost. O tem bom prihodnji teden govorila na sedežu ZN, ki je ustanovilo haaško sodišče,« je še dejala.

Simbolika smrti kaže na nepravičnost sodbe?

Predsednik hrvaškega parlamenta Gordan Jandroković je na začetku današnje seje sabora povedal, da so se vse poslanske skupine strinjale v oceni, da sredina odločitev prizivnega senata haaškega sodišča ne upošteva zgodovinske resnice, dejstev in dokazov. Pravnomočna sodba šesterici Hrvatov iz BiH da je nepravična in nesprejemljiva, samomor generala Slobodana Praljka na sodišču v Haagu pa je bil po Jandrokovićevem mnenju simboličen način, da pokaže na nepravičnost sodbe.

Prižig sveč v spomin na pokojnega Praljka. Foto: Dado Ruvić/Reuters

Jandroković je pozval poslance k minuti molka za vse žrtve vojnih spopadov v BiH in na Hrvaškem. V sejni sobi takrat sicer ni bilo poslancev levosredinske opozicije, ki ni soglašala z delom izjave, ki govori, da je sodba nesprejemljiva.

Predsednik poslanske skupine SDP Arsen Bauk je kasneje pojasnil, da niso hoteli biti alibi za zgrešeno politiko HDZ v BiH v 90. letih, a obenem nasprotujejo delu sodbe o skupnem zločinskem načrtu. Dodal je, da se pravnomočno obsojenemu vojnemu zločincu Praljku niso hoteli pokloniti z minuto molka, a da spoštujejo vse žrtve vojne.

Da je sodba nepravična do hrvaškega naroda, meni tudi Plenković

Hrvaški premier Andrej Plenković je na današnji seji hrvaške vlade ponovil, da je sredina sodba nepravična tudi do hrvaškega naroda v BiH in državnega vrha Hrvaške v 90. letih. Napovedal je, da bo Hrvaška v okviru pravnih možnosti poskusila zanikati dele haaške sodbe, ki se nanašajo na vpletenost nekdanjega hrvaškega državnega vrha v skupni zločinski načrt v BiH.

Grožnje s smrtjo zaradi izjav o sodbi

Poslanca hrvaške opozicijske stranke Državljansko-liberalna zveza (Glas) Vesna Pusić in Goran Beus Richembergh sta danes policiji prijavila grožnje s smrtjo, ki sta jih prejela na spletnih družbenih omrežjih zaradi svojih stališč o pravnomočni sodbi haaškega sodišča proti šesterici Hrvatov iz BiH.

Beus Richembergh je v sredo na svojem profilu na facebooku objavil, da je  Praljak storil samomor na haaškem sodišču kot pravnomočno obsojeni vojni zločinec in da je vodstvo vladajoče stranke HDZ z minuto molka za Praljaka v hrvaškem saboru poskušalo instrumentalizirati parlament.

Novinarjem je danes povedal, da je po objavi prejel več kot sto primitivnih žaljivk, a tudi konkretne grožnje s smrtjo njemu in njegovim družinskim članom. Na svojo stran na facebooku je prejel tudi fotografijo pištole in grožnjo, da bo ustreljen. Potrdil je, da je grožnje prijavil na policiji, vendar ne bo zaprosil za policijsko zaščito.

Narod jima bo sodil na volitvah

S smrtjo so grozili tudi nekdanji hrvaški zunanji ministrici Pusićevi, ki je v sredo ocenila, da so zaporne kazni za šesterico Hrvatov iz BiH posledica slabe in zgrešene politike vrha hrvaške države v 90. letih, je objavila stranka Glas na Facebooku. Tudi Pusićeva je grožnje prijavila policiji. Dolgoletna hrvaška političarka je v preteklosti tudi v saboru večkrat govorila o napačni politiki hrvaškega državnega vrha do BiH ob koncu prejšnjega stoletja.

Eden od saborskih poslancev HDZ Josip Đakić je na grožnje svojima saborskima kolegoma odgovoril, da jima bo »sodil hrvaški narod na naslednjih volitvah«. Trdi, da so tisti, ki so govorili o Hrvaški kot o agresorju v BiH, najbolj odgovorni za sredino sodbo. Ob tem je mislil na Pusićevo kot tudi na bivšega hrvaškega predsednika Stipeta Mesića, ki je haaškemu sodišču omogočil pregled dokumentov iz urada hrvaškega predsednika.