Hrvaški premier Cerarja povabil v Zagreb

Cerar je Plenkovića pozval k obnovitvi dialoga, povezanega z iskanjem skupnih rešitev glede implementacije arbitražne sodbe.
Objavljeno
19. oktober 2017 09.10
Š. J., STA
Š. J., STA
Zagreb − Predsednik hrvaške vlade Andrej Plenković se je slovenskemu premieru Miru Cerarju v sredo zahvalil za ponedeljkovo pismo, v katerem je Cerar izrazil željo, da nadaljujeta dialog. Plenković je v svojem pismu slovenskega kolega znova povabil na obisk v Zagrebu v terminu, ki bi ustrezal obema.

Hrvaški premier je ocenil, da je potrditev slovenske zavezanosti dobrososedskim odnosom in dialogu s Hrvaško, o katerih mu je pisal Cerar, »dober temelj« za nadaljevanje pogovorov, ki sta jih začela ob srečanju v Ljubljani 12. julija letos.

»Zato izkoriščam to priložnost, da Vas znova povabim v Zagreb, da se na podlagi že opravljenih priprav znova sestaneva v terminu, ki bo ustrezal obema,« so vsebino pisma v sredo zvečer objavili na sedežu hrvaške vlade.

Plenković je potrdil, da je dobro seznanjen s slovenskimi stališči o arbitražnem postopku in arbitražni razsodbi, ter izrazil prepričanje, da tudi Cerar pozna hrvaška stališča na to temo.

Predlog k razpravi o vseh nerešenih vprašanjih

»Vendar nama razlika v izhodiščih ne bi smela preprečevati, da v konstruktivnem vzdušju, v duhu partnerstva in medsebojnega razumevanja najdeva konkretne rešitve, ki bodo v interesu in v korist najinih držav in narodov,« je še zapisal. Predlagal je, da na srečanju s Cerarjem razpravljata o vseh nerešenih vprašanjih med dvema državama, vključno z vprašanjem meje.

Plenković je danes v Bruslju, kjer se bo udeležil vrha EU, v pogovoru z novinarji ponovil, da pričakuje Cerarjev prihod v Zagreb, ter izpostavil, da je Hrvaška tista, ki nenehno poziva k dialogu.

O meji s Slovenijo tudi z Junckerjem

»Menim, da je kolega Cerar na vrsti, da pride v Zagreb, ker sva se tako dogovorila. V začetku poletja sem odšel v Ljubljano in najin dogovor je bil, da bo prišel. To je bil tudi namen pisma, ki sem ga poslal,« je povedal hrvaški premier.

Hrvaški premier se bo danes srečal tudi s predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem. Pred srečanjem je napovedal, da se bosta pogovarjala o ključnih vprašanjih za Hrvaško, kot sta gradnja mostu na polotok Pelješac in odnosi s Slovenijo. Plenković je dejal, da bo Junckerju pojasnil hrvaška izhodišča v sporu s Slovenijo, hkrati pa bo slišal, kakšno je stališče komisije.

Premier Cerar je v svojem pismu Plenkovića pozval k obnovitvi dialoga, povezanega z iskanjem skupnih rešitev glede implementacije arbitražne sodbe. Predlagal je tudi dogovor o ustanovitvi skupne komisije, ki bi v skladu z določeno mejo začela proces demarkacije mejne črte in proučila praktične rešitve, kjer bi bilo to potrebno. Mejo na morju je sodišče sicer natančno določilo, kar omogoča neposredno implementacijo, je pri tem spomnil Cerar. Kljub temu meni, da bo potreben pogovor glede izvajanja razsodbe v delu, ki se nanaša na območje stika.

Predsednika obeh vlad sta se prejšnji mesec dogovorila, da bo Cerar Zagreb obiskal 27. septembra, a je slovenski premier obisk nekaj dni pred tem odpovedal. Za to se je odločil zaradi Plenkovićevih izjav na splošni razpravi svetovnih voditeljev ob začetku zasedanja Generalne skupščine ZN v New Yorku. Hrvaški premier je tam med drugim dejal, da je odločitev arbitražnega sodišča o meji med Slovenijo in Hrvaško primer spodkopavanja mednarodnega prava.

Hrvaški premier zanikal, da Hrvaška ne spoštuje mednarodnega prava

Plenković je sicer v sredo zvečer v pogovoru za komercialno televizijo RTL ob prvi obletnici svoje desnosredinske vlade na vprašanje novinarja ocenil, da Cerar ni bil užaljen zaradi njegovega nagovora v GS ZN.

»Kaj bi se zgodilo, če bi se kdorkoli na Hrvaškem čutil prizadetega, ko Slovenija javno reče, da bo blokirala Hrvaški vstop v OECD (Organizacijo za gospodarsko sodelovanje in razvoj)?«, je dodal in nadaljeval, da Hrvaška nima refleksa blokiranja sosedov ali iskanja problemov v stališčih drugih držav, temveč refleks dobrososedskega sodelovanja in dialoga.

Ponovil je še, da je bila Hrvaška leta 2009 prisiljena vstopiti v arbitražni postopek, ker je Slovenija blokirala 14 hrvaških pogajalskih poglavij za vstop v EU. »Vložili smo precejšnja sredstva, angažirali najboljše strokovnjake in vstopili v najboljši veri, a je arbitražo kompromitirala druga stran,« je znova poudaril.

Zanikal je trditve, da Hrvaška ne spoštuje mednarodnega prava. »To je bilo moje sporočilo na zasedanju Generalne skupščine ZN. Na tem položaju sem, da ščitim hrvaške interese in da na tem ključnem zunanjepolitičnem forumu javno povem, kaj je resnica in kaj je hrvaško stališče,« je sklenil.

Še enkrat je kot primer dobrososedske prakse izpostavil dogovor s Cerarjem in predsednikom evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem 29. aprila, ki je omogočil prehod s sistematičnega nadzora prometa na zunanjih meja EU na ciljno usmerjen nadzor, kar je prispevalo k rekordni hrvaški turistični sezoni.