Sberbank blokirala tudi račune Todorićevih v Veliki Britaniji

Ruska banka je blokado zahtevala zaradi zadnjega posojila Agrokorju, pri katerem je Todorić zastavil tudi zasebno premoženje.
Objavljeno
24. november 2017 11.20
CROATIA-AGROKOR/TODORIC
Ba. Pa., STA
Ba. Pa., STA
Zagreb − Večinski lastnik Agrokorja Ivica Todorić in člani njegove družine so pod vse večjim pritiskom zaradi blokad njihovega premoženja, poroča Jutarnji list. Časnik navaja, da je poleg hrvaških sodišč, ki so blokirala del premoženja Todorićevih na Hrvaškem, največja upnica Agrokorja, ruska Sberbank blokirala tudi račune družine v Veliki Britaniji.

Sberbanki je uspelo na sodišču v Londonu blokirati račune Ivice Todorića in njegovega sina Anteja v Veliki Britaniji, piše zagrebški časnik. Kot dodaja, je ruska banka blokado zahtevala zaradi zadnjega posojila Agrokorju v višini sto milijonov evrov, pri katerem je Todorić zastavil tudi zasebno premoženje. Za ta dogovor je pristojno sodišče v Londonu.

Jutarnji list ocenjuje, da je o blokadah govoril tudi londonski sodnik, ko je pojasnil, zakaj je določil »samo« 100.000 funtov varščine, da bi se Todorić branil s prostosti. Ivica Todorić je na Hrvaškem prvoosumljeni za domnevne finančne malverzacije v Agrokorju, za katere je sicer osumljenih še 14 oseb.

Sberbank je sprožila tudi postopek na hrvaških sodiščih, da bi blokirala še preostali del družinske vile Todorićevih, potem ko je zagrebško županijsko sodišče blokiralo četrtino posestva, ki je v lasti Ivice Todorića. Časnik navaja, da je Todorić tri četrtine Kulmerjevih dvorov prepisal na svoje otroke.

Zagrebško županijsko sodišče je blokiralo vrsto nepremičnin družine Todorić zaradi preiskave o vpletenosti članov družine v domnevne finančne malverzacije v Agrokorju. Poleg deleža Ivice Todorića v Kulmerjevih dvorih ter njegov stoodstotni delež v zasebnem podjetju Agrokor projekti, so blokirali osem računov članov družine v različnih bankah in vrsto kmetijskih zemljišč.

Sodišče v Zagrebu je v zadnjih desetih dnevih prav tako blokiralo 2733 delnic Agrokorja v višini približno 1,4 milijona kun (187.000 evrov), ki jih je imel Ivica Todorić v hrvaški centralni klirinški depozitni družbi. Začasno so blokirali tudi Todorićev stoodstotni delež v podjetju Agrokor Investment B. V., ki je registrirano v Amsterdamu, in njegov nizozemski bančni račun.

V časniku še poudarjajo, da je imelo Todorićevo nizozemsko podjetje nekaj več kot 20.000 evrov ter 18,6 odstotka delnic Mercatorja, za katere ima zastavno pravico Sberbank. Obveznosti Agrokor Investmenta menda znašajo najmanj 151 milijonov evrov, še omenja časnik.