Popravljene zaklopke tudi za Slovence

Novost: V Medicorju prvi v Evropi rekonstruirajo aortne zaklopk.
Objavljeno
14. december 2013 20.16
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper
Izola – Srčni bolniki v Sloveniji se lahko veselijo še enega napredka v medicini, ki so ga v petek in včeraj predstavili v izolskem MC Medicorju. Ob desetletnici delovanja so nam­reč gostili Meong Gun Songa, predstojnika Univerzitetne klinike Konkuk iz Seula, ki je predstavil svoj odmevni poseg na odprtem srcu – rekonstrukcijo aortne zaklopke.

Namesto da bi srčnim bolnikom zamenjali bolne ali okvarjene aortne zaklopke z umetnimi, jih Meong Gun Song »popravlja«. Metoda ni primerna za čisto vse vrste okvar, v svetu pa je znana že več let. Metka Zorc, vodja zasebnega zdravstvenega zavoda MC Medicor, je pojasnila: »Po Songovi metodi izdelajo iz biološkega tkiva bolnika povsem identično zaklopko, kot je njegova, in zato po posegu veliko lažje okreva. Ne potrebuje antikoagulantnega zdravljenja, rehabilitacija poteka z manj zapleti in brez dodatnih zdravil. V strokovnih krogih je metoda izredno dobro ocenjena. Imamo srečo, da se lahko takšnih posegov uči naš kardiokirurg Miladin Đorđević in da prvi v Evropi uvajamo to novost.«

Medicor je predstavitev kirurško zahtevnega popravila srčne zaklopke pripravil ob svoji okrogli obletnici. Sicer pa si zasebni zdravstveni zavod, ki je po zadovoljstvu bolnikov že vrsto let uvrščen na sam vrh slovenskih bolnišnic, ves čas trudi povezovati medicinsko stroko z vsega sveta in daje priložnost najboljšim dosežkom s področja interventne kardiologije in kardiokirurgije v svetu. Tako je na včerajšnjem strokovnem simpoziju v Portorožu poleg južnokorejskega kardiokirurga sodeloval tudi svetovno znani ameriški interventni kardiolog Saibal Kar (Cedars Sinai Medical Center, Beverly Hills), ki sicer večkrat na leto opravlja posege v Medicorju in zaradi njega (ter drugih strokovnjakov) prihaja v Izolo veliko bolnikov tudi iz tujine. Sodelovanje s strokovnjaki, kot so Meong Gun Song, Saibal Kar, Roberto Favaloro iz Argentine in Ninoslav Radovanović, hkrati spodbudno vpliva na strokovno rast celotne ekipe v izolskem mednarodnem centru za zdravljenje bolezni srca in žilja.

Metka Zorc se je na letošnjem tradicionalnem simpoziju in redni javni predstavitvi rezultatov dela v ustanovi lahko pohvalila s še posebno nizko smrtnostjo primerov. Od 256 bolnikov, letos operiranih na odprtem srcu, so umrli trije, to je 1,2 odstotka, kar je daleč pod povprečjem evropske lestvice Euroscor (ta znaša 4,6 odstotka). V desetih letih je Medicor opravil 2050 posegov na odprtem srcu, 5850 koronarografij, več kot 2500 angiografij, 1378 posegov na karotidnih arterijah ... V ustanovi dela 70 zdravstvenih delavcev, od tega štirje kardiokirurgi, 12 kardiologov in še več deset drugih zdravnikov, ki sodelujejo kot konzultanti. Metka Zorc je včeraj napovedala, da se bo center po desetih letih zastoja vendarle kmalu lotil dokončanja rehabilitacijskega centra v Piranu in ustanovitve klinike za tuje bolnike. Zadnja leta imajo namreč vse več bolnikov iz držav nekdanje Jugoslavije, Rusije, Libije, Iraka in Kuvajta.