Krkine nagrade dijakom raziskovalcem

Letos je Krkino nagrado za srednješolske raziskovalne naloge prejelo 28 dijakov, ki so sodelovali v 13 raziskovalnih nalogah.
Objavljeno
18. september 2017 13.09
S. R. P.
S. R. P.
Na slovesnosti v petek sta predsednik uprave in generalni direktor Krke ter predsednik častnega odbora Krkinih nagrad Jože Colarič in dr. Aleš Rotar, član Krkine uprave, direktor Razvoja in proizvodnje zdravil ter predsednik Sveta Sklada Krkinih nagrad, sicer pa član Krkine uprave in direktor razvoja in proizvodnje zdravil 28 dijakom podelila letošnje Krkine nagrade za 13 raziskovalnih nalog. Še 30 drugim dijakom, ki so sodelovali pri 16 drugih raziskovalnih nalogah, pa sta podelila Krkina priznanja.

Z nagradami in priznanji želijo v Krki prepoznati, spodbuditi in razvijati ustvarjalne ideje dijakov, obenem pa izraziti tudi priznanje mentorjem, ki dijakom omogočajo prve stike z raziskovalnim delom. Tako so letos šestim mentorjem podelili posebne plakete za dolgoletno prizadevno spodbujanje in uspešno mentorstvo dijakov pri raziskovalnem delu. Na letošnji razpis se je odzvalo 58 dijakov iz dvanajstih slovenskih gimnazij in srednjih strokovnih šol, ki so prijavili 29 raziskovalnih nalog. Kakovost prispelih nalog je bila na visoki ravni. Posebej pomembno pa je, da so naloge vključevale eksperimentalno delo.

V Krki se že od ustanovitve podjetja zavedajo, da so ustvarjalni strokovni kadri ključ za uresničevanje poslovnih načrtov, zato ni naključje, da je poslanstvo Krkinih nagrad spodbujati mlade raziskovalce k ustvarjalnosti, raziskovanju in strokovni rasti. Spodbuda mladim za raziskovalno delo je dobrodošla že v osnovnošolskem, še posebej pa v srednješolskem obdobju, ko se mladi odločajo za nadaljnjo poklicno pot.

Z raziskovalnim delom mladi nadgrajujejo in dopolnjujejo v šoli pridobljeno znanje, mu dodajajo praktično vrednost ter se usmerjajo v različna področja znanosti. S tem oblikujejo svoja predvidevanja in spoznanja, naučijo se predstaviti rezultate svojih raziskovalnih projektov, obenem pa razvijajo tudi zdrav tekmovalni duh ter utrjujejo zaupanje vase, v svoje delo in razmišljanje. Tudi letos so dijaki dokazali, da je mogoče z dobro idejo, jasnim ciljem, timskim delom in raziskovalnim navdušenjem doseči odlične rezultate.

Krka sicer že skoraj 50 let načrtno podpira tudi raziskovanje študentov dodiplomskega in podiplomskega študija in se njene nagrade uvrščajo med ugledne raziskovalne nagrade. Število vseh prijavljenih raziskovalnih nalog se je v zadnjih letih ustalilo med 90 in 100, kar dokazuje prepoznavnost in pomen Krkinih nagrad med mladimi raziskovalci in njihovimi mentorji. Podelitev letošnjih, že 47. Krkinih nagrad za dodiplomska in podiplomska razsikovalna dela bo 13. oktobra.

Letošnji prejemniki Krkinih nagrad za srednješolske raziskovalne naloge:

Nika Žurga in Eva Kerčmar, II. gimnazija Maribor (mentorica: Zdenka Keuc)

Kaja Klemenc, Gimnazija Jožeta Plečnika Ljubljana (mentorici: Petra Sušjan in Darja Silan)

Benjamin Božič in Tjaša Šentjurc, Biotehniški izobraževalni center Ljubljana, Gimnazija in veterinarska šola (mentorji: Majda Golob, Mateja Pate, Irena Zdovc, Gašper Jan Simon, Irena Štrumbelj Drusany in Nada Udovč Kneževič)

Nika Zupančič, Zala Kink in Nika Brulc, Gimnazija Novo mesto (mentorji: Branka Klemenčič, Silvo Zupančič in Aleš Gasparič)

Luka Petravić, Evgenija Burger in Lucija Marzel Djuranovič, Gimnazija Novo mesto (mentorji: Marko Dolinar, Mojca Juteršek in Tanja Gačnik)

Ana Milošev, Gimnazija Jurija Vege Idrija (mentorja: Andrej Cör in Magdalena Klasinc)Tjaša Grabnar, Larisa Grubič in Luka Kunej, Gimnazija Novo mesto (mentorici: Maja Florjanič in Janja Pust)

Nastja Medle, Laura Medved in Barbara Jaklič, Gimnazija Novo mesto (mentorja: Barbara Klemenčič in Aleš Gasparič)

Domen Pregeljc, Gimnazija Vič Ljubljana (mentorji: Alenka Mozer, Urška Jug, Jernej Stare in Janez Mavri)

Gabriela Štumberger, II. gimnazija Maribor (mentorja: Boštjan Vihar in Katja Holnthaner Zorec)

Taja Skube, Larsen Cundrič in Matic Rajnar, Gimnazija Novo mesto (mentorica: Janja Pust)

Marjeta Mavri, Cita Jenko in Maša Skočir, Zavod sv. Stanislava, Škofijska klasična gimnazija (mentorici: Nasta Zupančič in Helena Podgornik)

Sara Jamnik in Helena Perić, Gimnazija Vič Ljubljana (mentorji: Alenka Mozer, Mihaela Skrt in Nataša Poklar Ulrih)


Prejemniki Krkinih priznanj za srednješolske raziskovalne naloge:

Eva Pintarič, Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer (mentorica: Marija Meznarič); Maruša Kerenčič in Aljaž Pišek, Biotehniški izobraževalni center Ljubljana, Gimnazija in veterinarska šola (mentorji: Robert Zorec, Nada Udovč-Kneževič, Eva Lasič, Mihaela Terkov in Lidija Gnidovec); Katja Vöröš, Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer (mentorji: Mateja Godec, Maja Leitgeb, Katja Vasić); Eva Šantić Zadravec in Maja Sever, Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer (mentorici: Marija Meznarič in Nina Žuman); Maša Predin, II. gimnazija Maribor (mentorica: Katja Holnthaner Zorec); Nina Starič, Klavdija Bijek in Neja Katič, Gimnazija Novo mesto (mentorici: Janja Pust in Katarina Sluga); Matija Pečnik in Staš Gruden, II. gimnazija Maribor (mentorja: Domen Vaupotič in Katja Holnthaner Zorec); Nastja in Ines Bejek, Gimnazija Murska Sobota (mentorici: Anita Klančar in Alenka Jelen); Petra Pavlin, Gimnazija Novo mesto (mentorja: Primož Treven in Janja Pust); Anja Bučić, Ed Hasanović in Patricija Rauh, Gimnazija Novo mesto (mentorici: Janja Pust in Dragica Bučić); Klara Dragović in Jure Martinuzzi, Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer (mentorica: Nina Žuman); Urša Kržišnik in Sara Klopčič, Gimnazija Bežigrad Ljubjana (mentorici: Lea Leonardis in Saša Cecowski); Demir Koštić in Tilen Heberle, Biotehniški center Naklo (mentorica: Marjetka Kastelic Švab); Jaka Kraševec in Mavrin Gašperšič, Biotehniški izobraževalni center Ljubljana, Gimnazija in veterinarska šola (mentorja: Marko Jeran in Alma Kapun Dolinar); Ana Žagar, Hana Vidic in Valentina Umek, Srednja elektro šola in tehniška gimnazija Novo mesto (mentor: Valentina Mavrič Klenovšek); Staša Poštrak, Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer (mentorici: Mateja Godec in Tanja Bagar).

Mentorji - prejemniki zaslužnih plaket za dolgoletno prizadevno spodbujanje in uspešno mentorstvo dijakov pri raziskovalnem delu:

Zdenka Keuc, II. gimnazija Maribor
Katja Holnthaner Zorec, II. gimnazija Maribor

mag. Irena Štrumbelj Drusany, BIC Ljubljana, Gimnazija in veterinarska šola

mag. Branka Klemenčič, Gimnazija Novo mesto

Janja Pust, Gimnazija Novo mesto

Alenka Mozer, Gimnazija Vič (Ljubljana)