Manj okužb z virusi papiloma

Po podatkih registra raka v Sloveniji vsako leto za rakom materničnega vratu zboli okoli 140 žensk.
Objavljeno
15. november 2017 19.04
Dragica Bošnjak
Dragica Bošnjak

Humani virusi papiloma, ki povzročajo nastanek raka materničnega vratu in še veliko drugih rakov pri moških in ženskah, so po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), prisotni pri več kot polovici spolno aktivnih ljudi. Glavni povzročitelj raka na materničnem vratu, kjer je znanih več kot 200 genotipov, je spolno prenosljiv, pri čemer tudi kondom ne zagotavlja stoodstotne zaščite pred okužbo.

Zdravnica Urška Ivanuš, epidemiologinja v državnem programu Zora Onkološkega inštituta Ljubljana opozarja, da po podatkih registra raka v Sloveniji vsako leto za rakom materničnega vratu zboli okoli 140 žensk. To je eden od redkih rakov, ki ga je mogoče preprečiti.

Ženske, ki se redno udeležujejo presejalnega programa Zora, imajo do 80 odstotkov manjše tveganje, da bodo kadarkoli zbolele za rakom materničnega vratu. Enako velja za deklice, ki so cepljene proti HPV po nacionalnem programu. Cepljene mladostnice, ki bodo pozneje, po dvajsetem letu, redno skrbele za preventivne ginekološke preglede, bodo imele zelo majhno možnost, da bi zbolele za rakom na materničnem vratu. Nekateri strokovnjaki tako menijo, da bi na ta način v prihodnje lahko povsem preprečili nastanek in širjenje te rakave bolezni.

Posebnost raka na materničnem vratu je, da ga povzroča nalezljiv virus HPV, pri katerem se tako pri moških kot pri ženskah lahko pojavijo genitalne bradavice. Trinajst genotipov HPV povzroča pri obeh spolih raka na spolovilih, žrelu in v ustni votlini. S cepljenjem proti HPV, ki ni obvezno, a je brezplačno za deklice na sistematskih pregledih v šestem razredu osnovne šole in za zamudnice, rojene po letu 1998, se lahko prepreči okužba z dvema genotipoma, ki povzročata 70 odstotkov raka na materničnem vratu.

Po podatkih NIJZ je v Sloveniji proti HPV cepljenih 45 odstotkov deklic. To je po mnenju epidemiologinje Urške Ivanuš še vedno relativno nizek odstotek, da bi lahko govorili o dobri precepljenosti. V državah, kot je, denimo, Avstralija, kjer so že pred leti uvedli to vrsto zaščitnega cepljenja, so dosegli 80-odstotno precepljenost mladostnikov obeh spolov. Poročajo pa tudi že o zmanjšanju okužb tako z genitalnimi bradavicami kot pri pojavljanju predrakavih sprememb na materničnem vratu.