Priznanje za odličnost statističnega poročanja

Statistično društvo Slovenije je podelilo posebno priznanje dolgoletni sodelavki Znanosti dr. Mojci Vizjak Pavšič.
Objavljeno
26. januar 2017 11.46
S. R. P.
S. R. P.
Statistično društvo Slovenije je v torek na 26. statističnem dnevu podelilo posebno priznanje za odličnost statističnega poročanja v letu 2016 dolgoletni sodelavki Znanosti dr. Mojci Vizjak Pavšič (na fotografiji).

Mojca Vizjak Pavšič, ki v naši prilogi sodeluje s prispevki, povezanimi z družboslovnim raziskovanjem, je priznanje prejela za večletno poročanje v več medijih o različnih temah s področja statistike in metodologije in še posebej za knjigo Metode raziskovanja v družbenih vedah.

Knjiga, ki je pred dvema letoma izšla pri Založbi FDV, je napisana v znanstveno-literarnem slogu in zajema časopisne članke, recenzije knjig in pogovore z najvidnejšimi statistiki in metodologi, Ti članki, recenzije in intervjuji so od leta 1990 večinoma izhajali v Znanosti, deloma pa tudi v Sobotni prilogi Dela in drugih tiskanih medijih. »Knjiga osvetljuje najsodobnejše tokove na področju družboslovne metodologije v svetu in med drugim izvrstno oriše razvoj slovenske družboslovne statistike in metodologije od skromnih začetkov, ko je za svetovno statistiko krepko zaostajala, do vrhunske kvalitete v svetovnem merilu,« je v obrazložitvi zapisala prof. dr. Anuška Ferligoj.

Mojca Vizjak Pavšič v svojem publicističnem delu še posebej podrobno obravnava razvoj anketne metodologije in analize socialnih omrežij, ki sta v zadnjih dveh desetletjih doživeli izjemen razvoj. Obdelala ju je v pogovorih s pomembnimi osebnostmi na tem področju, med drugim s prof. dr. Petrom V. Marsdenom, profesorjem sociologije na Harvardu, in prof. dr. Patrickom Doreianom z univerze v Pittsburghu. Slednji je konec sedemdesetih let s svojim raziskovalnim delom na področju strukturne analize socialnih omrežij spodbudil spremembo paradigme v sociološki metodologiji.

»Z vidika znanstvenega novinarstva je velik izziv pojasniti zapletene statistične in matematične probleme, pojme in postopke na jasen, razumljiv in zanimiv način,« poudarja Ferligojeva, »in prav to je značilnost izbrušenega in poglobljenega pisanja dr. Mojce Vizjak Pavšič. Pavšičeva s svojimi prispevki vedno znova dokazuje zavezanost najvišjim novinarskim standardom ter kakovostnemu novinarstvu na področju znanosti in raziskovanja nasploh ter statistike in metodologije še posebej«.