Spodbuda za raziskovanje imunoterapije

Hematoonkologija: nove raziskave o imunskem zdravljenju krvnega raka.
Objavljeno
09. avgust 2017 15.47
Dragica Bošnjak
Dragica Bošnjak
Ameriška fundacija Multiple Myeloma Research Foundation (MMRF), ki že skoraj dvajset let podpira znanstvene in klinične raziskave krvnega raka multiplega mieloma, slovensko diseminiranega plazmocitoma, in razvoj novih zdravil, je zdaj objavila novo naložbo za raziskovanje imunoterapije v vrednosti 15 milijonov dolarjev.

Kot poudarja izvršni direktor fundacije Paul Giusti, je imunoterapija kot najnovejši način zdravljenja v onkologiji že opazno prispevala k boljšim rezultatom pri bolnikih z različnimi oblikami rakavih bolezni, zdaj pa bi to možnost radi razširili tudi na hematoonkologijo in širše na polje tako imenovane precizne medicine.

Mednarodni razpisi

V prvi fazi triletne »pobude za imunoterapijo« bodo tako povabili k sodelovanju in podprli raziskovalce oziroma raziskovalne skupine z najbolj obetavnimi raziskovalnimi projekti, ki naj bi v čim krajšem času prispevali kar najboljše rezultate. Takšen pristop v tej fundaciji že tradicionalno spodbujajo z mednarodnimi razpisi, na katere se lahko prijavijo raziskovalci iz različnih institucij in laboratorijev po vsem svetu. Tokrat bo to še dodatno olajšala platforma »mreža odličnosti v imunoterapiji«, kjer bodo zbirali in analizirali izvirne in obetavne hipoteze ter predloge testiranj, zbrane na osnovi velikega števila podatkov.

V drugi fazi bodo izbrane predloge vključevali v klinične študije.

Hitreje od laboratorija do klinike

V nadaljevanju naj bi v okviru platforme pridobili uporabne klinične podatke o odzivanju posameznih znanih in novih imunoterapevtskih učinkovin, vključno s protitelesi, z različnimi oblikami celičnega zdravljenja in predloge za nove pristope zdravljenja po načelih imunoterapije, torej spodbujanja človekovega imunskega sistema, da uniči rakave celice. Imunsko zdravljenje se je že zelo dobro obneslo pri obravnavi kožnega raka, raka na pljučih in še nekaterih solidnih tumorjev, zato dobre rezultate pričakujejo tudi v hematoonkologiji.

Kot še pojasnjuje Paul Giusti, njihova fundacija – kjer so doslej zbrali že več kot 350 milijonov dolarjev in jih 90 odstotkov namenili izključno za raziskave – podpira izvirne raziskovalne modele, kakršen je tudi ta.

Novi testi za boljše zdravljenje

Model je namreč jasno razčlenjen po posameznih fazah, od temeljnih raziskav do pričakovanih zaključkov, ki so takoj uporabni tudi za klinično raziskovanje. Zgrajen je na treh pomembnih točkah, to so uporaba velikih podatkovnih zbirk, kontinuirano izobraževanje in sodelovanje s kliniki. Z vključevanjem velike količine podatkov, ki jih imajo na voljo v podatkovnih bankah, in razvojem novih testov obetavne hipoteze hitreje vključujejo v klinične raziskave.

Kot še poudarja Giusti, naj bi najbolj priznani raziskovalci in mladi strokovnjaki, ki jih prav tako ves čas vključujejo v izobraževanje in raziskovalne skupine, do konca projekta pripravili nove standardizirane teste za imunoterapijo. Takšni testi so nujni predvsem v precizni medicini in pri odločanju, katero zdravilo oziroma oblika zdravljenja sta za posameznega bolnika najbolj primerna. Prav tako naj bi pomagali odkriti, kateri odporni mehanizmi zavirajo učinkovitost sedanjih načinov zdravljenja z imunoterapijo.