Več spodbude za mlade znanstvenike

Denar EU za znanost: Problem je neuravnotežena delitev med EU15 in EU13.

Objavljeno
06. junij 2016 20.48
70 let Kemijskega inštituta, kjer so bili predsednik Evropskega raziskovalnegas sveta ERC dr. Jean-Pierre Bourguignon, premier Miro Cerar, ministrica Maja Makovec Brenčič,direktor inštituta Gregor Anderluh v Ljubljani, 6. junija 2016 [Kemijski
Lidija Pavlovčič
Lidija Pavlovčič
Ljubljana – Zakaj so odlični znanstveniki iz 13 novih članic EU manj uspešni na razpisih Evropskega raziskovalnega sveta (ERC) kot njihovi kolegi iz »stare« EU, je bila vodilna tema pogovorov med predsednikom Evropskega raziskovalnega sveta (ERC) Jean-Pierrom Bourguignonom z znanstveniki in vlado.

ERC namenja 13,1 milijarde evrov v obdobju od 2014 do 2020 za financiranje odličnih temeljnih projektov, ki jih znanstveniki prijavljajo na razpise ERC. Ironija je, da je proračun ERC za financiranje odličnih posameznih znanstvenikov nastal leta 2007 na pobudo takratnega komisarja za znanost Janeza Potočnika, toda nove države članice močno zaostajajo v uspešnosti na razpisih. Slovenija na razpisih ERC ima približno enoodstotno uspešnost, kar je precej pod enajstodstotnim povprečjem. Do zdaj je trem znanstvenikom iz Slovenije uspelo na razpisih, skupna vsota pa znaša okoli štiri milijone evrov. Četrti slovenski znanstvenik, ki mu je uspelo že na dveh razpisih, pa deluje v Veliki Britaniji. V ERC že dolgo zaznavajo problem slabše uspešnosti vseh novih članic EU, zato je predsednik ERC Jean-Pierre Bourguignon med obiskom Kemijskega inštituta napovedal odločenost, da se razmere izboljšajo. Slovenije do zdaj sicer ni obiskal še noben predsednik ERC, doktor matematike Bourguignon, ki ERC predseduje od januarja 2014, pa se je odzval vabilu Slovenskega gospodarskega in raziskovalnega združenja iz Bruslja in Kemijskega inštituta. Ta praznuje 70-letnico delovanja, uvod v praznični teden inštituta pa je bil prav Bourguignonov dvodnevni obisk Ljubljane.

Evropski gost, ki se je sestal tudi z ministrico za znanost Majo Makovec Brenčič, z ministrom za finance Dušanom Mramorjem in ministrom za gospodarstvo Zdravkom Počivalškom ter direktorjem agencije za raziskovalno dejavnost Józsefom Györkösom, je poudaril, da si v ERC prizadevajo za uspešnost znanstvenikov na začetku kariere in da želijo predvsem »razumeti stvarnost v državah EU13«. ERC se jeseni vrača v Slovenijo, in sicer z organizacijo regionalne konference za znanstvenike EU13.

Pogovor z Bourguignonom bomo objavili v četrtkovi prilogi Znanost.