Znanstveni slam: kako se bodo izkazali v pičlih 5 minutah?

VIDEO: Mladi znanstveniki pravkar dokazujejo, kako prepoznati lažnivca, ali lahko s pomočjo oblakov ustavimo globalno segrevanje ...
Objavljeno
22. november 2017 00.14
Delo
Delo

Znanstveni slam je priložnost za raziskovalce na začetku kariere, da svoje raziskave na zanimiv in privlačen način predstavijo širši javnosti in s svojimi izvirnimi nastopi navdušijo publiko. Začetki tovrstnih dogodkov segajo v leto 2006, ko so v Darmstadtu v Nemčiji prvič izvedli t. i. znanstveni slam oziroma tekmovanje znanstvenikov. To se je hitro širilo še v druga nemška mesta in kasneje tudi v druge evropske države.

Science slam je danes že zelo razširjena oblika komuniciranja znanstvenikov z javnostmi, ki se v Sloveniji uveljavila šele v zadnjem letu, vendar zaradi svojega sproščenega in zanimivega format pritegnila veliko pozornost javnosti. 

Običajno imajo kandidati za poljudnoznanstveno predstavitev na voljo 3 do 10 minut, nato pa občinstvo glasuje o zmagovalcu. Ta način spodbuja mlade znanstvenike na začetku kariere k poljudnemu predstavljanju svojega dela nestrokovni javnosti. Za njih je to zanimiva izkušnja, saj so postavljeni pred publiko, ki o tematiki večinoma ne ve veliko. Nastopajoči lahko uporabi različne pristope: prikaže kakšen poskus, uporabi pripomoček, lahko zapoje ali svoj nastop izvede v rimah.

V Sloveniji smo doslej izvedli dva znanstvena slama: Prvi znanstveni slam in Znanstveni BIO slam ob 70. letnici Biotehniške fakultete, danes, v sredo, 22. novembra, ob 19. uri pa bo Vrtni dvorani Grand Hotela Union že tretji znanstveni slam.  Tudi tokrat bodo imeli kandidati za svojo predstavitev na voljo 5 minut. Da bo vse skupaj še bolj zabavno, bosta poskrbela Renata Dacinger, urednica oddaje Ugriznimo znanost na TV Slo, in stand-up komik Aleš Novak.

Dogodek bo mogoče v živo spremljati preko YouTube kanala, glasovanje o treh nagrajencih pa bo potekalo elektronsko preko spletnega naslova, polovico ocene pa bo prispevala komisija novinarjev s področja znanosti. 

Foto: arhiv Znanost na cesti

Tekmovalci na Znanstvenem slamu 2017:

1. Znanje ali kako sem premagal strah pred jedrskimi reaktorji? Anže Pungerčič, Institut Jožef Stefan

2. Ali lahko s pomočjo oblakov ustavimo globalno segrevanje? Blaž Gasparini, ETH Zürich

3. Laboratorij na čipu, Saša Vrhovec, Inštitut za biofiziko, Medicinska fakulteta, UL

4. Ali prepoznaš lažnivca? Tina Mervic, Oddelek za psihologijo, Filozofska fakulteta, UL

5. Elektronski podpis na papirju, Florjan Praprotnik, Fakulteta za elektrotehniko, UL

6. Viri in usoda živega srebra, Yaroslav Shlyapnikov, Institut Jožef Stefan in Mednarodna podiplomska šola Jožefa Stefana

7. 10 % za pivo, Miha Tome, Medicinska fakulteta, UL

8. Draga babica, s fuzijo bom rešil tvoj paradajz! Žiga Štancar, Institut Jožef Stefan

9. Kaj pa če mehurčki niso prazni? Saša Rezelj, Kemijski inštitut