Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Predstavitvena informacija

Ali varčujete? To je ena od najbolj priljubljenih oblik varčevanja

Dolgoročnega varčevanja se je dobro lotiti z varčevalnim načrtom. Gre za preprost in učinkovit način, kako privarčevati želeni znesek.
V Triglav Skladih vam priporočajo, da v skladih varčujete vsaj 5 let. FOTO: Depositphotos
V Triglav Skladih vam priporočajo, da v skladih varčujete vsaj 5 let. FOTO: Depositphotos
26. 5. 2022 | 09:21
8:06

Varčevalni načrt je ena od najbolj priljubljenih in zanesljivih oblik varčevanja. Z njim vnaprej določite, kako visok znesek lahko vsak mesec privarčujete, in to vsoto vsak mesec vplačate v sklade. Sami določite tudi dobo varčevanja. Če se vam v življenju pojavijo nepričakovane težave, lahko vplačevanje začasno prekinete. Tako z varčevalnim načrtom sami narekujete tempo varčevanja in doseganja začrtanih finančnih ciljev.

Zveni kot najbolj preprosta taktika. V resnici tudi je, zato tako dobro deluje za najrazličnejše profile varčevalcev – od tistih, ki želijo le dodatno oplemenititi redne prihranke, do tistih, ki so si zastavili večje življenjske cilje.

Že s 30 evri na mesec

Varčujete lahko že s 30 evri mesečno. Če pa vam vsak mesec uspe dati na stran 50 evrov, se vam lahko v primerjavi s hranjenjem denarja na banki ali doma »v nogavici« v 20 letih nabere zajetna vsota denarja, kot je prikazano v spodnji grafiki.

Preverite razliko, če svoje prihranke hranite doma »v nogavicah«, na banki ali jih vplačujete v sklade. Foto Triglav Skladi
Preverite razliko, če svoje prihranke hranite doma »v nogavicah«, na banki ali jih vplačujete v sklade. Foto Triglav Skladi

V Triglav Skladih vam priporočamo, da v skladih varčujete vsaj 5 let in s tem izkoristite prednosti dolgoročnega varčevanja in plemenitenja denarja, kot je obrestno obrestni račun.

Varčevalni načrt in depozit – kakšna je razlika?

Če vas varčevanje z varčevalnim načrtom spominja na depozit, imate (deloma) prav – pri obeh načinih varčevanja gre za dolgoročno varčevanje. Ključna razlika je v donosih, ki jih lahko pričakujete. Ponudniki pri depozitu radi poudarjajo plemenitenje prihrankov, a obrestne mere so trenutno tako nizke, da ne pokrijejo niti inflacije. Depoziti so tako varna in konservativna oblika varčevanja, ki ima svoje mesto v naložbeni piramidi, vendar niso najboljša izbira, če je vaš cilj plemenitenje sredstev. Prav tako je pri depozitu vaš denar vezan in ga določeno obdobje ne morete izplačati, medtem ko se pri skladih lahko za izplačilo odločite kadarkoli.

Čeprav ponudniki radi depozit enačijo z naložbami, pri njem ne morete pričakovati enakih donosov kot pri naložbah v vzajemne sklade, delnice, obveznice … Za vlagatelje, ki niso popolnoma suvereni pri samostojnem nakupu in prodaji delnic, so vzajemni skladi tako prava kombinacija dinamičnega vlaganja in večje fleksibilnosti, kot jo prinašajo druge oblike varčevanja.

Pridobite osebni varčevalni načrt

O prednostih načrtovanega varčevanja v skladih je spregovoril tudi Ernes Suljić, višji skrbnik strank v Triglav Skladih: »Varčevalni načrt priporočam vsem, ki nočejo biti finančno odvisni od drugih in želijo poskrbeti zase in za svoje najbližje. Z varčevalnim načrtom je vlagatelj veliko bolj miren, ker se mu znesek vloženih sredstev iz meseca v mesec povečuje. Samo pomislite, kako bi se počutili danes, če bi se pred 5 leti odločili za mesečno varčevanje? Verjetno veliko bolje. Prav tako pa je varčevalni načrt več kot odlična izbira tudi, če želite biti posredni lastnik največjih svetovnih korporacij, kot so Apple, Tesla, Microsoft.« Med ključnimi prednostmi takšnega varčevanja Suljić navaja še, da so vlagatelji deležni donosov skozi celotno obdobje. Poleg tega za dodatne donose poskrbita metoda povprečnega stroška in obrestno obrestni račun.

Ernes Suljić vabi, da donose, ki jih narekuje obrestno obrestni račun, preverite v vlagateljskem kalkulatorju. Foto Jernej Lasic
Ernes Suljić vabi, da donose, ki jih narekuje obrestno obrestni račun, preverite v vlagateljskem kalkulatorju. Foto Jernej Lasic

Kot še poudarja strokovnjak iz Triglav Skladov, je varčevalni načrt  pomemben prvi korak, ko se odločite za dolgoročno varčevanje. Zato vas vabi, da pripravo načrta prepustite strokovnjakom, ki vas bodo usmerili, kako najbolj preudarno priti do cilja. Svetovalci Triglav Skladov so vam z odgovori na vaša vprašanja na voljo tako po e-pošti (info@triglavskladi.si) kot po telefonu (080 10 19).

Če bi pred posvetom s finančnimi strokovnjaki želeli izvedeti še več o finančnem načrtovanju in kapitalskih trgih, vas vabimo k prebiranju prispevkov v rubriki Donosni nasveti.


To je tržno sporočilo. Pred sprejemom katerekoli končne naložbene odločitve glejte Prospekt Krovnega sklada Triglav vzajemni skladi z vključenimi pravili upravljanja (v nadaljevanju: Prospekt) z informacijami in Ključni podatki za vlagatelje (v nadaljevanju: KIID). Prospekt, KIID ter zadnje objavljeno revidirano letno in polletno poročilo krovnega sklada so vlagatelju v slovenskem jeziku brezplačno na voljo na vseh vpisnih mestih družbe za upravljanje ter na spletni strani družbe (www.triglavskladi.si). Pretekla uspešnost ne napoveduje prihodnjih donosov. Predstavljeni scenariji so ocena prihodnjih rezultatov, ki temeljijo na dokazih iz preteklosti o tem, kako se vrednost te naložbe spreminja, in/ali sedanjih tržnih pogojev, in niso natančen kazalnik. Kaj boste dobili, bo odvisno od tega, kako uspešen bo trg in kako dolgo boste imeli naložbo/produkt.


Naročnik oglasne vsebine je podjetje Triglav Skladi.

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine