Podelili nagrado zlata ptica

Liberalna akademija je podelila nagrado Elvisu Haliloviću, Maji Smrekar, Blažu Božiču, Boštjanu Čadežu, Maji Delak in Luki Prinčiču.

Objavljeno
05. junij 2013 16.38
STA, Zdenko Matoz
STA, Zdenko Matoz

Letos je Liberalna akademija spet podelila nagrade zlata ptica posameznikom, kajti lani so vse prejele organizacije. Nagrade Liberalne akademije zlata ptica so opoldan pred Mini teatrom v Ljubljani prejeli Elvis Halilović, Maja Smrekar, Blaž Božič, Boštjan Čadež,  Maja Delak in Luka Prinčič.

Nagrajence je izbrala žirija v sestavi intermedijski umetnik Vuk Ćosić (predsednik), kustosinja Alenka Gregorič, pesnik Dejan Koban, arhitekt in scenograf Bor Pungerčič in gledališki režiser Mare Bulc. Podeljevalci nagrad so poudarili, da prejemniki »s svojim prizadevnim in vrhunskim delovanjem ponujajo alternativo malodušju ali kar odkriti depresiji, ki zaznamuje te težke čase«.

Za področje oblikovanja je nagrado prejel Elvis Halilović, kot so v žiriji opisali oblikovalec stare šole in nove dobe obenem. »Prek projektov, ki se jih loteva lastnoročno raziskuje in ustvarja prihodnost, kot bi si jo želel živeti,« so zapisali v obrazložitvi.

Projekti vizualne umetnice Maje Smrekar so kritična reartikuliracija nekaterih rab novih in starih tehnologij ter na interaktiven način preizprašujejo ideologije, ki jih zaznavamo v humanističnih in naravoslovnih praksah.

Blaž Božič je po besedah žirije s svojo prvo pesniško knjigo z naslovom Potem smo si vranice odprli na nežno valujoči livadi ostro zarezal v slovensko poetično pokrajino.

Vsestranski digitalni umetnik Boštjan Čadež je z grafiti, VJ-aktivizmom in v sodelovanju s številnimi umetniki in oblikovalci vzpostavil trajno prepoznavnost kot »avtentični originator«.

Maja Delak in Luka Prinčič sta zlato ptico prejela za področje glasbenih in uprizoritvenih umetnosti. Vsak zase sta uveljavljena ustvarjalca sodobne gledališko-plesne oz. glasbeno-multimedijske scene, v zasedbi Wanda in Nova Deviator pa si zlato ptico zaslužita za izjemno svež preplet različnih praks s področja gledališča, plesa, glasbe, intermedijskih umetnosti in hkrati za aktivizem.

Nagrada zlata ptica je bila prvič podeljena za leto 1975, pod okriljem Zveze socialistične mladine Slovenije (ZSMS). Od leta 1994 jo podeljuje Liberalna akademija, zadnjih nekaj let pa to počne brez finančnih sredstev. Ta nagrada spremlja in označuje razvoj slovenskega kulturnega prostora in družbenega življenja že 38 let.