BAFTA v znamenju Dežele La La in političnih sporočil

Dežela La La je na podelitvi britanskih filmskih nagrad dominirala. Prejeli so pet nagrad.

Objavljeno
13. februar 2017 11.49
AWARDS-BAFTA/
Vi. V.
Vi. V.

Potem ko je Dežela La La porušila rekord na podelitvi zlatih globusov − prejela je namreč sedem nagrad −, je na včerajšnjih podelitvah britanskih filmskih nagrad prejela še pet nagrad. Med drugim za najboljši film, nagrado za najboljšo igralko pa je prejela glavna igralka v filmu Emma Stone, poroča BBC.

Dežela La La prejema nagrade kot po tekočem traku, nominirana pa je tudi za 14 oskarjev. Kot so zapisali na BBC, je uspešnost filma na britanskem festivalu pripomogla k prepoznavnosti muzikalov, prav tako pa je to dobra popotnica za oskarje, katerih podelitev bo konec februarja.

Za nagrado za najboljšo igralko so se potegovale še Meryl Streep, Amy Adams, Emily Blunt in Natalie Portman. Ob prejetju nagrade je Emma v svojem govoru nekaj besed namenila tudi trenutnemu stanju v Ameriki in v svetu. »Zdi se, da gredo ZDA in svet skozi težko obdobje. V času, ki ljudi tako razdvaja, se mi zdi pomembno, da se lahko po zaslugi Bafte zberemo skupaj in proslavimo pozitivni dar kreativnosti in njene zmožnosti, da presega meje in pomaga ljudem, da se počutijo manj osamljene,« je povedala.

Kot poroča AFP, je bila celotna slovesnost napolnjena s političnimi sporočili filmskih ustvarjalcev. Že v uvodnem govoru se je gostitelj Stephen Fry posmehoval Donaldu Trumpu. Ken Loach je ob prejetju nagrade za najboljši britanski film v govoru povedal, da »vlada najbolj ranljive in najrevnejše obravnava z brezbrižno brutalnostjo, kar je sramotno«. Prav tako je javnost pozval, naj postane politično bolj aktivna, navaja AFP.

Podelitve sta se kot častna gosta udeležila tudi princ William in njegova soproga Kate.