Odbor DZ za kulturo podprl predlog novele zakona o Slovenskem filmskem centru

Poslance je zanimal predvsem nov ukrep za spodbujanje avdiovizualne produkcije, namenjen tujim producentom.

Objavljeno
08. september 2016 19.19
iza SFC
V. U., STA
V. U., STA
Odbor DZ za kulturo je danes podprl predlog novele zakona o Slovenskem filmskem centru (SFC). Odobravanja poslancev je bil deležen predvsem nov ukrep za spodbujanje avdiovizualne produkcije, namenjen tujim producentom, ki bodo snemali v Sloveniji. Novelo se obravnava po skrajšanem postopku.

Predlog novele po besedah državne sekretarke na ministrstvu za kulturo Damjane Pečnik s spremembo 20. člena zakona zagotavlja financiranje stroškov dela in splošnih stroškov delovanja SFC na način, da se ta nemoteno izvaja v okviru zakonskih nalog. Poleg tega natančno opredeljuje naravo proračunskih sredstev, ki kot taka ne predstavljajo prihodka, temveč gre za prenos sredstev.

Novela 11. člen dopolnjuje z uporabo postopka javnega poziva in javnega kulturnega programa, uskladi določbo glede obvezne revizije letnega poročila agencije ter uvaja nov ukrep za spodbujanje v avdiovizualne produkcije, ki je namenjen tujim producentom, ki bodo snemali v Sloveniji. Ti bodo, kot predvideva predlog novele, upravičeni do denarnega povračila v višini 25 odstotkov neto zneska vseh priznanih stroškov.

Vprašljiv kulturni test

Poslanka Violeta Tomić (ZL) je predlog novele pozdravila, se ji pa v povezavi z vzpodbudami, namenjenimi tujim producentom, zdi vprašljiv institut kulturnega testa, ki je pogoj za dodelitev pravice do denarnih povračil; zanimali so jo predvsem kriteriji le-tega. Izpostavila pa je tudi okoljsko vprašanje; kot je dejala, bi bilo nesprejemljivo, če bi zaradi tega ukrepa utrpela škodo naša kulturna dediščina.

Kot je poudarila Irena Ostrouška z ministrstva, gre za ukrep, ki je bolj finančne narave in ni le kulturno naravnan, zato ne gre le za presojanje kulturnega testa, ampak tudi za uporabo produkcijskih in postprodukcijskih kapacitet. Kar pa se okoljskega vprašanja tiče, bo za snemanje na okoljsko ogroženih področjih potrebno pridobiti ustrezna dovoljenja.

Ljudmilo Novak (NSi) je zanimalo, ali bo imel prejemnik denarnega povračila tudi kakšne obveznosti do Slovenije, da bi denimo javna RTV Slovenija lahko kakšen film odkupila ceneje. Pečnikova je pojasnila, da bo to opredeljeno v podzakonskem aktu, da pa zaenkrat ni bilo predvideno.

Jožko Rutar: Novela prihaja nekaj let prepozno

Seje se je udeležil tudi nekdanji direktor SFC Jožko Rutar, ki je novelo pozdravil, a ob tem opomnil, da prihaja nekaj let prepozno. Izrazil je tudi nekaj pomislekov glede denarnih povračil tujim producentom. V povezavi z njimi je izpostavil področje avtorskih pravic, ki je, kot je poudaril, v različnih državah urejeno različno. Kot je pojasnila Irena Ostrouška, so avtorske pravice v noveli uporabljene kot najširši možni pojem, kot neke vrste zagotovilo za to, da bo projekt izpeljan do konca.

Rutarju pa se zdi problematično tudi določilo, da mora imeti prijavitelj vsaj en projekt, ki je bil predvajan v kinematografski distribuciji ali v medijih. Kot je dejal, se včasih se za izvedbo posameznega filma ustanovi posebno podjetje, ki tako ne bi moglo zadostiti temu pogoju.

Ukrep delnega povračila stroškov je pozdravila tudi Marija Bačič (SD). Ob tem je izrazila upanje, da bo vlada v proračunu ministrstva za kulturo zagotovila dodatna sredstva za ta ukrep in da bodo le-ta v zadostnem obsegu.

Poslanci so v povezavi z denarnim povračilom tujim producentom sprejeli tudi dopolnili odbora in koalicijskih strank. Prvo določa, da vlogo za denarno povračilo obravnavajo strokovne programske komisije, drugo dodaja pogoje, ki jih morajo izpolnjevati pravne ali fizične osebe, da so upravičene do povračila.