Zmagovalka emmyjev Igra prestolov

Na 68. podelitvi je serija pobrala naslov najboljše drame in postala največkrat nagrajena televizijska serija v zgodovini emmyjev.

Objavljeno
19. september 2016 11.13
AWARDS-EMMYS/
Be. B., STA
Be. B., STA

Los Angeles − Na podelitvi televizijskih nagrad emmy je Game Of Thrones (GOT) ali Igra prestolov upravičila vlogo favorita in pobrala naslov najboljše drame. Hkrati pa je z 38 emmyji postala največkrat nagrajena televizijska serija v zgodovini in s tem prehitela komično serijo Frasier.

Včeraj zvečer so v gledališču Microsoft razdelili emmyje v 27 kategorijah. Teh je bilo za letošnjo 68. podelitev skupaj 133, a so jih večino − tako imenovane tehnične in umetniške emmyje − podelili že pred tednom dni.

Slovesnost je vodil komik Jimmy Kimmel s televizije ABC. Ta je bil sicer tudi med nominiranci za najboljšo komično oddajo, a nagrade ni dobil. Zmagovalec v tej kategoriji je John Oliver, ki ima svojo oddajo na televiziji HBO. Sicer pa je med komičnimi oddajami od leta 2003 do leta 2012 kraljeval Jon Stewart z oddajo The Daily Show.

Emmyja za glavno žensko vlogo v komediji Podpredsednica je dobila Julia Louis Dreyfus − to je bil njen že šesti emmy v karieri. Na podelitvi se je opravičila za trenutno politično ozračje v ZDA: »Ampak spet bom postavila zid in Mehika bo plačala zanj,« se je norčevala iz Trumpove pobude. Serija je dobila tudi emmyja za najboljšo komično serijo.

Veliko šal je letelo na O.J. Simpsona, ki je bil najprej na kazenskem sodišču oproščen umora svoje žene, kasneje pa obsojen v civilni tožbi. Zgodba o kazenskem procesu proti Simpsonu The People v. O. J. Simpson je osvojila naslov najboljše kratke televizijske serije, skupaj pa je pobrala pet emmyjev.

Nagrajena igralka Sarah Paulson je kot gostjo s seboj pripeljala tožilko iz procesa Marcio Clark in Kimmel jo je zbadal, da tokrat navija za zmago O. J. Simpsona. Nagrajeni igralec Courtney Vance pa je na koncu govora dejal: »Obama ven, Hillary not.«

Emmyja za stransko žensko vlogo v komediji je prejela Kate McKinnon, ki se je po prejemu nagrade zahvalila tudi predsedniški kandidatki Hillary Clinton, ki jo je večkrat upodobila v seriji Sobotna noč v živo. Demokratska predsedniška kandidatka ji je takoj izrekla čestitko po twitterju.

Hollywoodska druščina, ki se je večkrat dotaknila aktualnih volitev, ni pokazala nobene naklonjenosti do Trumpa, podelitev pa je zaznamoval tudi aktivizem za pravice transseksualcev. Kot je Hollywood z leti pri Američanih »normaliziral« homoseksualnost, zdaj, kot kaže, podobno počne s s transseksualci.

Jeffrey Tambor je za vlogo transseksualne ženske v seriji Transparent dobil že svojega drugega emmyja, ob prejemu nagrade pa je izrazil upanje, da bodo podobne vloge kmalu dobivali pravi transseksualci.

Nekaj presenečenj je bilo v igralskih kategorijah s Tatiano Maslany na čelu, ki je dobila emmyja za glavno žensko vlogo v seriji Orphan Black. V moški kategoriji je slavil Rami Malek (Mr. Robot). Oba pa sta izrazila presenečenje nad uspehom.

Maggie Smith iz drame Downton Abbey je dobila že tretji emmy za stransko žensko vlogo v drami, a je tudi tokrat ni bilo na podelitvi. Poleg nje ni bilo tudi nagrajenca za stransko moško vlogo v drami Bena Mendelsohna (Bloodline).

Presenetljiv razplet je bil še v kategoriji televizijskih filmov, kjer je za favorita veljala zgodba o predsedniku Lyndonu Johnsonu All The Way, emmyja pa je odnesla zgodba o slavnem detektivu Sherlocku Holmesu Sherlock: The Abominable Bride.

Voditelj podelitve Kimmel ni razočaral s šalami, pri čemer so mu pomagali tudi tisti, ki so nagrade delili in sprejemali. V nasprotju z oskarji so emmyji minili brez pritožb na račun premajhne zastopanosti manjšin ali žensk.