Sodobni ples ima nadnacionalno identiteto

Mednarodne plesne delavnice spremljajo predavanja in predstave
Fotografija: Lali Ayguadé na Vibri Foto Darja Štravs Tisu
Odpri galerijo
Lali Ayguadé na Vibri Foto Darja Štravs Tisu

Pred sedmimi leti je plesalka in koreografinja Magdalena Reiter ustanovila danes tradicionalne avgustovske enotedenske mednarodne plesne delavnice, ki se osredotočajo predvsem na področji sodobnega plesa in baleta. Hkrati potekajo koreografske in mentorske delavnice ter predavanja. Množično se jih udeležujejo tako profesionalni plesalci kot ljubitelji plesa.

»Zaradi odsotnosti plesne akademije v Sloveniji se mi je zdelo ključno, da v ta prostor pripeljemo nove trende, ideje in naredimo prepih,« je povedala Magdalena Reiter. »Sodobni ples, ki ni neposredno vezan na verbalni jezik, ima nadnacionalno identiteto in je ključen za ohranitev pretoka informacij, znanja in ustvarjalnih procesov na meddržavni ravni. Vibra je bila od začetka mišljena kot prostor srečevanja mladih plesalcev iz Slovenije in tujine ter dogodek, ki popularizira ples med širšim občinstvom.«

Utrinek iz predstave <em>Incognito</em> Foto Corpi Urbani
Utrinek iz predstave Incognito Foto Corpi Urbani


Slovenija se na področju sodobnega plesa ponaša z bogato in raznovrstno produkcijo, med številnimi ustvarjalci je kar nekaj takšnih, ki delujejo tudi v tujini. Je pa ta umetniška zvrst žal podhranjena. »Država skopo financira sodobni ples, ki je ves čas na robu prepada, predvsem zaradi slabih razmer na področju produkcije. Država nima neposrednega političnega interesa v umetnosti, neprestano krči proračunska sredstva, ki so namenjena refleksiji in ustvarjanju.« Po drugi strani je Magdalena Reiter vesela, da bo lahko letos prvič s pomočjo ljubljanske mestne občine 16 mladim plesalcem podelila delovno štipendijo.
 

Analiza plesa in raznovrstno ustvarjanje


Letošnja izvedba Vibre se bo tematsko osredotočala na analizo plesa in raznovrstno ustvarjanje, poleg tehničnih delavnic, ki jih vodijo domači in tuji koreografi ter plesalci, so vključili v program raziskovalni projekt, imenovan koreografski laboratorij, ki ga vodi koreografinja Lali Ayguadé iz Španije. »Na Vibro se plesalci vsako leto vračajo, ne samo tisti iz Slovenije, ampak iz vse Evrope, kar polovica letošnjih udeležencev prihaja iz tujine: Anglije, Švice, Francije, Jordanije, Avstrije, Litve, Hrvaške, Poljske in številnih drugih držav. Ta mednarodni aspekt se mi zdi ključen, saj omogoča mladim slovenskim plesalcem, da izmenjujejo znanje in izkušnje, ne samo s pedagogi, ampak tudi s kolegi iz tujine. Tako lahko nastanejo nove povezave, ki se marsikdaj oblikujejo v kasnejše umetniško ­sodelovanje.«

Predstava <em>Razvezane zgodbe</em> se odvija kot mračna zgodba. Foto Mathieu Verreault
Predstava Razvezane zgodbe se odvija kot mračna zgodba. Foto Mathieu Verreault


Vsebine v okviru Vibre so dostopne tudi širši javnosti, ne zgolj plesalcem. Tako bomo lahko 28. avgusta v Plesnem teatru Ljubljana obiskali dvojni plesni večer, ki ga bo odprla predstava Razvezane zgodbe kanadsko-slovaškega ustvarjalnega tandema, ki ga sestavljata Clara Furey in Peter Jasko, nadaljeval se bo s predstavo Incognito omenjene Lali Ayguadé. Predstavam bo sledil pogovor z ustvarjalci. »Vse zainteresirane vabimo tudi na brezplačen cikel dramaturških delavnic – pogovorov o plesu, koreografiji, dramaturgiji in načinih gledanja. Za konec, 31. avgusta, bo v PTL sklepna predstavitev Vibre oziroma prikaz kratkih koreografij, ki so nastale na delavnicah. Ta sklep je vedno ganljiv, saj lahko na odru vidimo novo generacijo plesalk in plesalcev ter številne mlade talente,« je sklenila Magdalena Reiter. Letošnja izvedba Vibre bo med 26. in 31. avgustom, delavnice bodo na srednji vzgojiteljski šoli in gimnaziji Ljubljana.

Komentarji: