Stari zdravstveni dom bo dobil novo podobo

Investicija je vredna dva milijona evrov, od tega jih bo 300.000 prispevala občina Idrija.
Fotografija: Stari zdravstveni dom je dolga leta sameval. FOTO: Občina Idrija
Odpri galerijo
Stari zdravstveni dom je dolga leta sameval. FOTO: Občina Idrija

Idrija – Obnova starega zdravstvenega doma v Idriji, v katerem bo dobil prostore Center za krepitev zdravja, obeta pa se tudi nekaj novih stanovanj, je v polnem teku. Objekt je sestavljen iz dveh delov – tisti, v katerem je nekoč delovala zobozdravstvena služba, sega še v avstrijske čase in je povsem dotrajan, drugi, nekoliko novejši, izvira iz časov Italije.

Stavba je dolga leta samevala, pobud in idej za obnovo je bilo z vseh strani kar nekaj, a ostalo je le pri besedah. Na občini Idrija, ki je lastnica objekta, so se pred tremi leti vendarle odločili, da bodo staro stavbo obnovili. Pridobili so gradbeno dovoljenje in izbrali izvajalca – podjetje SGP Zidgrad Idrija.


Dva milijona evrov vredna investicija


Celotna vrednost investicije je ocenjena na dobra dva milijona evrov. Slabo polovico sredstev (900.000 evrov) bo zagotovila vlada iz sklada za popotresno obnovo; obnovo bo nadzorovala državna tehnična služba Bovec-Kobarid.

Ker znesek vključuje le obnovo za vzpostavitev stanja pred potresom, bo za nujna dodatna dela na objektu dobrih 300.000 evrov iz proračuna zagotovila občina Idrija, preostala sredstva pa so pridobili na razpisu ministrstva za zdravje za ureditev prostora Centra za krepitev zdravja, je pojasnila Karmen Makuc, svetovalka za gospodarske dejavnosti na občini Idrija.

Pritlični prostori italijanskega dela stavbe, namenjeni delovanju Centra za krepitev zdravja, v katerem deluje skupina petih strokovnjakinj, ki pomaga ljudem z nasveti za preprečevanje srčno-žilnih bolezni, spopadanje s stresom, depresijo, tesnobo,
bodo predvidoma končani do konca oktobra. Drugih prostorov, v katerih so predvidena stanovanja, občina ne bo do konca uredila, pač pa jih namerava ponuditi v odkup zainteresiranim ponudnikom.

Komentarji: