Kjer je bila nekoč železna zavesa, je danes otroški raj

V avstrijski vasici Lutzmannsbug so toplice in hotel od prvega do zadnjega kotička prirejene otroškemu svetu.
Fotografija: Otroška plaža v Sončnih toplicah v kraju Lutzmannsburg. FOTO: Mitja Felc
Odpri galerijo
Otroška plaža v Sončnih toplicah v kraju Lutzmannsburg. FOTO: Mitja Felc

Vasica Lutzmannsburg na vzhodu Avstrije, ki premore le kakšnih osemsto duš, je med poznavalci rujne kapljice znana po pridelavi vrhunskega rdečega vina, a se v srce mnogih prej vtisne zaradi otroškega raja. Tamkajšnje sončne toplice (Sonnen Therme) so namreč od prvega do zadnjega detajla prirejene otroškemu svetu. Kot tudi hotel Sončni park (Sonnenpark Hotel).

Lutzmannsburg velja za enega najstarejših trgovskih središč in vinskih krajev osrednje Gradiščanske (Burgenland). Tamkajšnji vinogradniki so prejemniki že številnih priznanj, dežela je namreč doma in zunaj državnih meja znana po pridelavi (rdečega) vina. A to ni edina tekočina, ki jim prinaša veselje in zadovoljstvo. Nič manj pomembna ni termalna voda.


Kolesarska in pešpot


Kjer je bila nekoč železna zavesa, je danes prijetna sprehajalna kolesarska in pešpot po Panonski nižini, tik ob meji pa že omenjene Sončne toplice. Na temačnejše čase polpretekle zgodovine spominja le še nekaj (spominskih) stebrov žičnate ograje in stražni stop takoj čez državno mejo v madžarski vasi Zsira, na avstrijski strani pa skulpture, ki spominjajo na zatrto revolucijo leta 1956, ko so se v Budimpešti najprej študentje, nato pa še drugi domačini herojsko uprli komunističnemu režimu. Čeprav betonski bloki na cesti med državama danes opozarjajo, da so zaradi migrantske krize tudi brezskrbni časi prehajanja državne meje minili, tam ni nobenega rednega nadzora, tako da ni zadržkov, da ne bi za kratek čas zadihali še zrak na drugi strani meje.

A roko na srce, so redki, ki sploh zaidejo nekaj sto metrov stran od Sončnih term in hotela, saj jim tamkajšnje razvajanje enostavno preveč godi, da bi sploh razmišljali o svetu tam zunaj. Čarobnost termalnih voda odkrivajo že nekajmesečni otroci, za njih imajo tudi poseben bazen in program plavanja. Temperatura zraka 29 stopinj Celzija, voda, ogreta na 34 do 36 stopinj Celzija, od deset centimetrov dalje globoka voda v različnih bazenih, spalna soba za najmlajše, savna za otroke, prostor za dojenje in previjanje, otroška kuhinja, je nekaj glavnih prepoznavnosti Sončnih term, preden začnemo naštevati glavne – tiste, za zabavo. Ta se začne z XXL Monster Ride toboganom.

Plezalna stena v Sonnen Therme v Lutzmannsburgu. FOTO: Mitja Felc
Plezalna stena v Sonnen Therme v Lutzmannsburgu. FOTO: Mitja Felc


Najdaljši vodni tobogan


Najdaljši notranji vodni tobogan v Avstriji, dolg kar 270 metrov, je sinonim za adrenalinsko in dolgo vožnjo dveh do treh ljudi na napihljivi blazini. Nič manj vznemirljivejša vožnja ni na 141-metrskemu »speedy« toboganu, kjer je zaradi padca in hitrosti, ki se razvije na koncu, omejitev starosti na najmanj 11 let. Twister tobogan z dolžino 202 metra je idealna različica za zabavo, ki je dostopna tudi mlajšim obiskovalcem. Otroci, starejši od osem let, se lahko po toboganu zapodijo že sami, stari med šest (namig: gre tudi z mlajšimi) in osem let pa gredo lahko v spremstvu starejših. Posebno doživetje »twisterja« je, ker je od začetka popolna tema, da se izgubi tudi občutek za orientacijo. Za To so trije največji tobogani, potem je še »air-racer«, 111 metrov dolg, po katerem se prav tako spustite z napihljivim obročem, starostna omejitev pa je prav tako od osem let naprej, od šestega leta dalje pa gre v spremstvu starejših. Poleg omenjenih premore kompleks še kar nekaj vodnih toboganov, od dolžine 80 metrov, do tistih z dolžino enega metra za malčke.

Terme ponujajo šolo plavanja že od dojenčkovih prvih mesecev dalje in tja do zrelih odraslih let, čeprav je seveda poudarek na plavalni šoli otrok. Izurjeni inštruktorji imajo za to posebna dva bazena z vrsto različne opreme.
Zunanji bazenski kompleks z drugimi igralnimi površinami je dobesedno primerljiv z otroškimi nebesi. Malo večji otroci so še posebej navdušeni nad plezalno steno, s katere, ko enkrat zmanjka moči, enostavno čofnejo v vodo, tako da posledic padca ni prav nobenega. Razen čudovitega doživetja. Enako adrenalinski je lahko skok z metrske, dvo- ali trimetrske skakalne ploščadi v vodo. A vsa ta doživetja so rezervirana izključno za plavalce, saj je voda zaradi skokov oziroma padcev globoka več metrov.


Otroška plaža


Neplavalci oziroma najmlajši pa se razživijo na otroški plaži (Baby Beach), bazenu z nizko vodo in vrsto različnih rekvizitov in igral. Za popestritev dogajanja poskrbita tudi maskoti termalnega in hotelskega kompleksa zajčka Sunny Bunny in Pinky Bunny. Tako, denimo, vsake toliko uprizorijo ples v bazenu, otroci se lahko učijo stoječega veslanja (supanja), skačejo po trampolinu, se vozijo z vlakcom, podijo s štirikolensiki, igrajo v peskovnikih, … Hotelska zelenica pa ponuja še mnogo več možnosti za igro. Več deset igral različnih težavnostih stopenj ne pusti prav nikogar ravnodušnega.

Steza za štirikolesnike na hotelskem igrišču. FOTO: Mitja Felc
Steza za štirikolesnike na hotelskem igrišču. FOTO: Mitja Felc


Gostje hotela imajo na voljo brezplačni najem različnih koles (družinskih štiriciklov, mestnih, gorskih e-koles, otroških, poganjalcev, skirojev, kolesarskih prikolic za prevoz otrok, ...), označenih kolesarkih poti pa je, kot že omenjeno, res veliko. Ker gre za ravnico, poganjanje pedalov ne bi smelo predstavljati težav še tako nepripravljenemu kolesarju.
Vsak, ki ima malčke, dobro ve, koliko prtljažnega prostora v avtomobilu zavzame že otroški vozišek, a tega ob obisku sončnega hotela mirne vesti pustite doma, saj ima hotel na voljo veliko otroških vozičkov, od tistih s košaro za najmaljše, do športnih vozičkih. Vsa ta in druga otroška oprema je ves čas brezplačno na voljo.

Ni dobrega dopusta, brez dobre hrane, pravijo nekateri. In tudi hrana je nekaj, po čemer si počitnice v hotelu Sončni park še posebej zapomnite. Kot že večkrat izpostavljeno, tudi tu ne moremo mimo poudarka, da še pri prehrani gledajo, da so otroci zadovoljni. Pravzaprav navdušeni, sploh ob izvirnih sladicah. Ob svetovnem nogometnem prvenstvu, denimo, so bile ob tekmi Brazilija - Belgija na meniju čokoladne lučke s podobo državnih zastav nogometnih reprezentanc. Nastanitev v hotelu prinaša "all inclusive" s samopostrežnimi zajtrki, kosilom, večerjo in vmesno popoldansko malico. Ves čas pa so na izbiro brezalkoholne pijače, kava, čaj, kakav in otroška hrana.

Predverje Sonnenpark hotela v Lutzmannsburgu FOTO: Mitja Felc
Predverje Sonnenpark hotela v Lutzmannsburgu FOTO: Mitja Felc


Hotel Sončni park s tamkajšnjimi toplicami ima le eno napako; predvsem mladi nadobudneži se od njih težko ločijo. Zato ne preseneča niti, da otroške solze sreče ob igri in zabavi na koncu zamenjajo solze žalosti. A tudi najmlajši tako spoznajo, da je brezkrbnost na dopustu minljiva in slej ko prej pridemo nazaj v realni svet. A če tega uspemo polepšati s tako čudovito izkušnjo, kot je obisk Lutzmannsburga, smo naredili zelo veliko.

Komentarji: