Boris Becker, priložnostni diplomat

Po trditvah njegovih pravnih zastopnikov mu status diplomata zagotavlja zaščito pred kakršnimi koli sodnimi postopki v kateri koli državi.
Fotografija: FOTO: Eric Gaillard/Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Eric Gaillard/Reuters

Višje sodišče v Veliki Britaniji je junija lani razglasilo bankrot nekdanjega nemškega teniškega zvezdnika in nekoč enega najbogatejših športnikov na svetu Borisa Beckerja, potem ko ta ni mogel izplačati deset milijonov funtov, ki jih je od njega, domnevno v povezavi s propadlo naložbo v nigerijsko naftno industrijo, terjala londonska zasebna banka Arbuthnot Latham.

Dolgo časa je izgledalo, kot da bo Becker izgubil večino svojega premoženja; da bi lahko poplačal dolgove, je moral na dražbo dati celo nekatere izmed pokalov, ki jih je osvojil kot zmagovalec šestih posamičnih turnirjev za grand slam. Toda Beckerjevi odvetniki so ta teden na sodišče vložili ugovor, v katerem zahtevajo zaustavitev vseh nadaljnjih postopkov proti  teniškemu asu. Kot razlog za to so navedli njegovo diplomatsko imuniteto. Boris Becker je aprila letos postal diplomatski predstavnik Srednjeafriške republike pri Evropski uniji, pristojen za športne, kulturne in humanitarne zadeve. Okoliščine njegovega imenovanja do sedaj niso bile deležne velike pozornosti, kar pa se utegne spremeniti, sploh če bo Becker na ta način uspel zavarovati preostanek svojega premoženja. Po trditvah njegovih pravnih zastopnikov mu status diplomata zagotavlja zaščito pred kakršnimi koli sodnimi postopki v kateri koli državi.

Po poročanju britanskih medijev bi se lahko sodni postopek proti Beckerju nadaljeval zgolj v primeru, če bi s tem soglašala zunanja ministra Združenega kraljestva in Srednjeafriške republike.

Becker je sklicevanje na diplomatsko imuniteto v izjavi za javnost opisal kot »nujnost, ki bo končala vso to farso in mi omogočila, da znova zgradim svoje življenje.« Svoje tožnike je opisal kot »skupino anonimnih in neodgovornih bankirjev in birokratov«, za katere trdi, da so ga povsem po nepotrebnem prisilili v razglasitev bankrota.  Nemški in britanski mediji so lani poročali, da je Becker znaten del svojega premoženja izgubil zaradi izjemno drage ločitve od njegove prve žene in nasedlih naložb, med drugim v nigerijsko naftno industrijo. 49-letnikovo premoženje je bilo pred razglasitvijo bankrota ocenjeno na 100 milijonov funtov.

Komentarji: