Največjega nesrečneža očitno ni ubila skala

Pompeje je leta 79 uničil izbruh Vezuva. Mesto je danes deloma izkopano. Velja za eno največjih turističnih znamenitosti Italije.
Fotografija: sudoku 2 julij
Odpri galerijo
sudoku 2 julij

Arheologi so pred nekaj tedni našli okostje moškega, ki je bežal pred izbruhom vulkana Vezuv, ki je pokopal Pompeje. Po najdbi so predvidevali, da ga je zadela (in ubila) padajoča skala.
 

V žepu je imel denar

 
Pri njem so našli tudi denar - 20 srebrnih kovancev, kar ustreza današnjim 500 evrom. Ker je sprva uspešno bežal pred vulkanom, nato pa naj bi umrl zaradi padajoče skale, so ga označili za enega največjih nesrečnežev, toda zdaj so očitno našli nove dokaze, ki razkrivajo drugačen vzrok smrti. Zlomi kosti namreč niso takšni, da bi zaradi njih umrl.

»Skeletni ostanki so sestavljeni iz zgornjega dela prsnega koša, zgornjih okončin, lobanje in čeljusti,« je povedal upravnik arheološkega najdišča Pompeji Massimo Osanna. »Njegova smrt verjetno ni bila posledica kamnitega bloka, kot smo prvotno predvidevali, ampak se je moški verjetno zadušil.«

Ker je sprva uspešno bežal pred vulkanom, nato pa naj bi umrl zaradi padajoče skale, so ga označili za enega največjih nesrečnežev. FOTO: AP
Ker je sprva uspešno bežal pred vulkanom, nato pa naj bi umrl zaradi padajoče skale, so ga označili za enega največjih nesrečnežev. FOTO: AP

 

Mesto je danes deloma izkopano


»Trenutno še analiziramo, zakaj je doživel manjše zlome kosti, da bi lahko potem z večjo natančnostjo določili zadnje trenutke v življenju tega človeka,« je še pristavil Osanna.

Pompeje je sicer leta 79 uničil izbruh Vezuva. Mesto je danes deloma izkopano. Velja za eno največjih turističnih znamenitosti Italije. Letno pritegne 2,5 milijona obiskovalcev.

Komentarji: