Čez milijon let

Vprašanje je, ali je 15 milijard evrov davkoplačevalskega denarja veliko ali malo.
Fotografija: Verjetno se bo današnja razprava sprevrgla prav v nasprotje tistega, kar je gospodarstvo z opozorili glede davkov želelo doseči. KARIKATURA: Marko Kočevar
Odpri galerijo
Verjetno se bo današnja razprava sprevrgla prav v nasprotje tistega, kar je gospodarstvo z opozorili glede davkov želelo doseči. KARIKATURA: Marko Kočevar

Razprava o davkih je vse bizarnejša, zato je dobro povedati, zaradi česa se bodo danes poslanci spopadli v parlamentu. To ne bo spopad med dobrimi in slabimi in to tudi ne bo spopad med gospodarstvom in levico. Če smo diplomatski, je vprašanje o katerem poslanci razpravljajo, ali je več kot 15 milijard evrov, ki jih država na leto prejme od davkoplačevalcev, veliko ali malo.

Koliko je 15 milijard evrov? To je približno šestkrat več, kot ima pod palcem Donald Trump. Ker ameriški predsednik pri marsikom ni prav visoko cenjen, se v tej primerjavi lahko reče, da to potem ni prav veliko. Kaj pa, če povemo, da je to znesek, ki ga prebivalec Slovenije s povprečno plačo prejme v več kot milijon letih? Približno 15.000 generacij posameznika je potrebnih, da se ustvari ta prihodek.

Spomniti velja na opozorilo fiskalnega sveta, ki je opozoril, da v nasprotju s preteklimi koalicijskimi sporazumi novi sporazum pomeni le splošne usmeritve vlade. Posameznik v Sloveniji iz sporazuma ne more razbrati, ali bo vlada delovala v njegovo korist. Opozoril gospodarstva tako nikakor ni mogoče razumeti kot pritisk lobija. Gre za opozorilo državi, naj z zaupanim premoženjem ravna preudarno.

Verjetno se bo današnja razprava sprevrgla prav v nasprotje tistega, kar je gospodarstvo z opozorili glede davkov želelo doseči. Gospodarstvo si želi stabilnega poslovnega okolja. Z današnjo razpravo bo to okolje še bolj megleno, kot je bilo ob sklenitvi koalicijskega sporazuma.

Izgovori, da se je vlada šele sestavila, se v pogledu na 15 milijard evrov, s katerimi razpolaga na leto, slišijo kot neslana šala. Morda bi bilo zato dobro, da premier pred poslanci jasneje pove, kaj bo vlada naredila in česa ne. Ali pa vsaj to, kdaj bo to sposobna povedati.

Preberite še: