Srbski minister: Iskanje trupla deklice se nadaljuje

Dveletno deklico je zbil avto, njeno truplo so nato odvrgli na deponijo.
Fotografija: FOTO: Jovana Dragomirovic/Facebook
Odpri galerijo
FOTO: Jovana Dragomirovic/Facebook

Kriminalisti iz Bora so prijeli delavca Javnega komunalnega podjetja Vodovod Bor, 50-letnega S. J. iz vasi Luka in 50-letnega D. D. iz vasi Zlot, ki sta osumljena odgovornosti za smrt dveletne deklice Danke Ilić. Še zjutraj so organi pregona sumili, da se malčica nahaja na Dunaju, a se je izkazalo, da ne gre za pogrešano deklico. 

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je na izredni seji vlade danes sporočil, da sta moška zločin priznala. »Imamo slabo novico o našem otroku, policija je aretirala dve osebi, ki sta zagrešili umor male Danke, priznali sta ... Zdaj ju peljejo na kraj umora, da bosta pokazala, kje je truplo ... S kakšnimi pošastmi imamo opraviti!« je sporočil srbski predsednik Aleksandar Vučić in dodal, da so menda v avtomobilu našli sledi krvi. Zahvalil se je policiji in dodal, da bo več podrobnosti sporočil srbski notranji minister.

Analiza DNK je že pokazala, da je kri, ki so jo našli v avtomobilu, res Dankina. Njeno truplo na deponiji, kamor sta osumljena truplo odvrgla, iščejo tudi s pomočjo policijskih psov in dronov.

Srbski minister za notranje zadeve Bratislav Gašić je medije in javnost nagovoril ob 15. uri na izredni novinarski konferenci. Predstavil je načine in postopke, s katerimi so iskali pogrešano deklico. Med drugim so srbski policisti preiskali več kot 400 vozil in 200 hiš, pregledali posnetke 110 kamer, 15 oseb testirali s poligrafom in sprejeli še številne druge ukrepe, je navedel. Tudi osumljenca so testirali s poligrafom, eden zaslišanja ni prestal, je dejal minister, ki sumi, da je eden izmed njiju telo deklice kasneje premaknil. Iskanje nadaljujejo. 

Pojasnil je, da je deklica izginila, ko je mama Ivana Ilić odšla po vodo za starejšega otroka. Ko je mama videla, da Danke ni nikjer, je naprej poklicala moža, nato pa policijo.

»Med 13.45 in 13.52 je Danka zapustila dvorišče in hodila po asfaltu, kar sta potrdili dve priči. Prav tako okoli 13.50 je mama zagledala bel avto, ob njem pa moškega. Izkazalo se je, da gre za vozilo, v katerem sta bila osumljenca. Osumljenca sta bila na delovni poti. Kasneje se je ugotovilo, da sta se v bližini hiše ustavila okoli 13.50, kar se časovno ujema z izginotjem male Danke,« je povedal Gašić.

Pri hiši sta se po Gašićevih besedah ustavila za dve minuti in pol zaradi opravljanja potrebe. Ko sta znova krenila, sta trčila v deklico 30 ali 40 metrov od kraja, kjer sta se prej ustavila. Telo deklice, ki je izgubila zavest, sta spravila v avto in se med vožnjo dogovorila, da ga bosta nekje odvrgla.

Na poti ju je ob 13.57 po ministrovih besedah ustavil oče deklice in vprašal, ali sta jo videla, a sta odgovorila, da je nista.

Ko sta prispela do odlagališča odpadkov, sta truplo vrgla na kup smeti. Nato sta se vrnila v podjetje, kjer sta pustila avto.

Gašić je pojasnil, da je njuno gibanje z avtom ves čas spremljal GPS, saj je šlo za službeno vozilo. Sumljiv znak za policijo je bil po njegovih besedah ta, da sta v petih minutah in pol prešla le 150 metrov od dvorišča, kjer je bila mama Ivana Ilić, pa tudi to, da sta se ob odlagališču odpadkov zadržala minuto in 49 sekund.

Grozi jima zapor, dolg od deset let do smrti

Nekateri mediji sicer navajajo, da obstaja sum, da je bila deklica po trku še živa. Osumljenca trdita, da sta bila med vožnjo pod vplivom alkohola.

Osumljenima za umor Danke Ilić grozi kazen od deset let do dosmrtnega zapora, je za Novosti povedal odvetnik Saša Rajković.

»Očitajo jima kaznivo dejanje hudega umora iz 9. točke prvega odstavka 114. člena kazenskega zakonika v povezavi s 33. členom kazenskega zakonika, za kar je zagrožena tudi dosmrtna kazen,« je povedal Rajković. Dodal je, da bodo vse okoliščine tega kaznivega dejanja ugotavljali v sodnem postopku.

Osumljenca v priporu

Preiskava kriminalistične policije je po navedbah banjaluške televizije ATV, ki se sklicuje na vir blizu preiskave, pokazala, da se je vse zgodilo sedem minut po tem, ko je mama prijavila izginotje deklice. Za oba moška so odredili 48-urni pripor.

Brat enega od osumljencev za umor Danke je za Kurir povedal, da je njegov brat od včeraj na policiji. »Odpeljali so ga iz hiše, a ne vem ničesar, nihče nam nič ne pove. Upam in prosim boga, da ne stoji za tem. Čakamo na informacije,« je dejal. Oče osumljenca je povedal, da se je sin ves teden, ko so iskali deklico, obnašal povsem običajno. 

Starša deklice so s policijske postaje, kjer sta izvedela za tragično novico, zaradi slabega počutja odpeljali reševalci. Po nekaj urah sta se vrnila na policijo.

Dveletna Danka Ilić je na Banjskem polju izginila 26. marca okoli 13.45. Iskanje se je začelo še isti dan in se razširilo po vsej Srbiji ter tudi drugih evropskih državah.