Ni dokazov, da bi bil svetnik nasilen

Obstaja dvom, da je Zoran Stevanović v lokalu udaril gosta

Objavljeno
31. avgust 2015 17.42
Zoran Stevanović
Marjana Hanc, Kranj
Marjana Hanc, Kranj
Kranj – Sodnica tukajšnjega okrajnega sodišča Milena Turuk je danes za Zorana Stevanovića, v javnosti je znan kot mestni svetnik neodvisne liste in kandidat za župana Kranja na lanskih lokalnih volitvah, izrekla oprostilno sodbo.

Tožilstvo je Zorana Stevanovića obdolžilo, da je 18. januarja 2013 v lokalu Rivoli na Planini s pestjo v obraz tako močno udaril Mustafo Tufka, da je bil ta začasno oslabljen in je bila prizadeta njegova zunanjost. Za kaznivo dejanje lahke telesne poškodbe je predvidena denarna kazen ali zapor do enega leta.

Oškodovanec je zadevo prijavil policiji in ta je o nasilnem dogodku napravila zapisnik. Tudi izvedenec medicinske stroke je ugotovil, da je Tufek imel poškodovan nos. Toda pri dokazovanju, da mu je lahko poškodbo zadal prav Zoran Stevanović, oškodovancu oziroma tožilstvu ni uspelo. Tufek je bil opit in lahko se je poškodoval tudi drugače, je trdil Stevanovićev zagovornik. Obdolženi, po izobrazbi je magister menedžmenta, je potrdil, da je bil tistega večera po službi (takrat je bil zaposlen v banki, poklicno pot pa je začel v policiji) res v omenjenem lokalu, vendar pa da ni nikogar udaril. Pretep je domnevno izbruhnil pozneje. Zato je tudi zahteval, naj tožilstvo umakne obdolžilni predlog proti njemu.

Za obsodbo nujni jasni dokazi

Za obsodilno sodbo ne sme biti sence dvoma. Tako pa imamo na eni strani trditev oškodovanca in na drugi strani trditev obdolženca. Priče so bodisi izjavile, da se ničesar ne spomnijo, bodisi niso potrdile ničesar takšnega, kar je navedel oškodovanec. Potrebna je gotovost in ni dovolj, da je oškodovanec utrpel poškodbe, ni pa dokaza, da je te poškodbe povzročil prav obdolženec, je v obrazložitvi navedla sodnica Milena Turuk. Stroške kazenskega postopka bo skladno z oprostilno sodbo poravnal državni proračun.

Okrožna državna tožilka Vesna Primožič, ki je zahtevala pogojno kazen štiri mesece zapora s preizkusno dobo dve leti, sodbe ni komentirala, na vprašanje, ali se bo pritožila, pa je odgovorila, da ima osem dni časa za razmislek.