Spor med Jankovićevo koalicijo in SMC

Mestni svet sprejel predlog odloka o urejanju prometa, zaplet pred glasovanjem o predstavnikih občine v svetu zavoda Festival Ljubljana.

Objavljeno
30. januar 2017 22.59
Slovenija Ljubljana 06.12.2012 -Mestno redarstvo. Foto: Leon Vidic/Delo
Janez Petkovšek
Janez Petkovšek
Ljubljana – Mestni svet je kljub ugovorom in številnim vloženim dopolnilom opozicije sprejel novi predlog odloka o urejanju prometa v MOL. Ta bo sicer začel veljati sredi februarja, razen v dveh členih, ki bosta veljala šele čez tri oziroma šest mesecev.

Svetnica SDS Mojca Škrinjar, ki je pripravila vrsto dopolnil k odloku, da bi bila Ljubljana »do meščanov prijaznejše mesto« (predlagala je denimo prepolovitev najnižjih glob s 40 na 20 evrov za minorne prekrške v cestnem prometu), je bila pri tem precej neuspešna. Njena prizadevanja je še pred glasovanjem o dopolnilih večinoma ustavila statutarno-pravna komisija MOL, ki je ugotovila, da so v nasprotju s pozitivno zakonodajo. Ta namreč določa, da lahko občine določajo višino glob za posameznika le v razponu od 40 do 1250 evrov, torej ne pod spodnjo ali nad zgornjo mejo.

So pa predlagatelji in zatem še svet podprli njeno dopolnilo k 23. členu odloka, da lahko posebno dovolilnico za prevoz in dostavo po območjih, zaprtih za motorni promet, pristojni organ dodeli tudi na podlagi vloge najemnika nepremičnine, ki mu je namenjena dostava, servis ali druga storitvena dejavnost. S tem so razširili to pravico, ki je bila prej omejena le na lastnika nepremičnine.

Dovolilnice za parkiranje

Kljub poskusom opozicije, da bi z dopolnili priborili več pravic tudi najemnikom stanovanj, denimo da pravica do letne parkirne dovolilnice ne bi bila vezana le na lastništvo stanovanja, temveč na stanovanjsko enoto (torej bi jo lahko dobil lastnik ali najemnik), pa večina z županom vred temu ni bila naklonjena. Kljub temu je Mojca Kucler Dolinar predlagala, da naj bi do naslednje spremembe odloka vendarle razmislili, da bi stanovalcem iz prve cone omogočili, da bi dovolilnico za drugi avto lahko dobili v drugi ali tretji coni.

Prav tako niso podprli predloga Mirka Brnič Jagra (SDS), da stanovalcem območja za pešce omogočijo dostop do stanovanja 24 ur na dan in ne le v dostavnem času, pri čemer bi vsakemu posamezniku pripadalo deset takšnih uvozov na mesec. Brnič Jager je še zaman predlagal, da se tudi stanovalcem območja za pešce s stalnim prebivališčem, ki imajo na svojem dvorišču parkirni prostor, omogoči dostop zunaj časa dostave do tega z elektronsko kartico.

Zanimiva novost

Tisti, ki bodo »pozabili« plačati parkirnino in jih bodo redarji ali nadzorniki LPT pri tem zalotili, bodo po novem lahko v osmih dneh od prejema obvestila o neplačilu parkirnine namesto globe plačali parkirnino v znesku 12 evrov. Če tega ne bodo storili, bo redarstvo začelo postopek o prekršku in izdalo globo (40 evrov). Sprememba pa bo začela veljati šele tri mesece po objavi odloka, da bo lahko izvajalec v tem času prilagodil sistem nadzora plačila parkirnine in blagajne. Ta možnost bo tako na voljo od maja.

Kadrovski zaplet

Pred glasovanjem o štirih predstavnikih občine v svetu zavoda Festival Ljubljana se je po mnenju opozicije prvič v tem mandatu zgodil nenavaden kadrovski škandal. Brnič Jager je namreč povedal, da je bil na zelo nenavaden in večini predstavnikov komisije za volitve in imenovanja (KMVI) neznan način kot kandidat za člana izločen svetnik SMC Matej Javornik. Tako so zdaj po novem v svetu zavoda le predstavniki koalicije (LZJ in SD). Ker taka zasedba ne odraža volilnega rezultata in v njej ni nobenega predstavnika opozicije, se Brnič Jagru to ne zdi prav. Še zlasti, ker predsednik KMVI Aleš Čerin te menjave ni znal smiselno utemeljiti. Zato ima občutek, da se je to zgodilo po nalogu »višje sile«.

Anže Logar (SDS) je bil še ostrejši. Ker naj bi bili zdaj v svetu štirje predstavniki koalicije, ki lahko obvladuje Festival Ljubljana in postavlja vodstvo, kakor hoče, po njegovem težko sploh še govorimo o nadzoru zavoda. Zato se je začudil, zakaj SMC molči. Če bi bil tako izločen član SDS, bi bil sam zgrožen, sploh pa ne tiho. In dodal, da se v Festivalu obrača veliko denarja in da iz tega sklepa, da se pozicija želi izogniti temu, da bi opozicija imela vpogled, kaj se tam dogaja.

Dragan Matić (SMC) se je zatem le odzval in pojasnil, da je bil na decembrski seji KMVI kot kandidat za člana sveta potrjen Matej Javornik, potem pa je Čerin predlagal njegov umik – januarja je na seji znova načel to temo z razlago, da je občina razočarana nad odnosom vlade do MOL. Sam je prepričan, da ta odnos nima in ne sme imeti zveze z imenovanjem predstavnikov MOL v svet zavoda, in je sejo protestno zapustil. Ko je videl spremembo sklepa in Javornikovo izločitev iz predloga imenovanja, pa je zadevo nemudoma prijavil in zahteval, da o tej nezaslišani potezi presodi ministrstvo za javno upravo.

Logar je nato zahteval pojasnila od Čerina in župana, češ da so take intervencije nedopustne. In predlagal odlog odločanja o predlogu imenovanja članov v svet zavoda. Ker je bil Zoran Janković proti odlogu odločanja in je Logar dobil le podporo 14 svetnikov, proti pa jih je bilo 24, so na koncu potrdili vse štiri koalicijske kandidate (s 23 glasovi za in 11 proti).