Župan Pirana še naprej Peter Bossman

Mencinger, Kramberger, Puščavski lisjak ... Kako so še v drugem krogu glasovali volivci v nemestnih občinah?

Objavljeno
19. oktober 2014 18.40
Posodobljeno
19. oktober 2014 19.00
Š. P., Delo.si
Š. P., Delo.si
Ljubljana - Ob 19. uri so se v 54 občinah, kjer so v drugem krogu lokalnih volitev danes izbirali župane, zaprla volišča.

Volivci so danes v drugem krogu izbirali župana v šestih mestnih občinah - v Mariboru, Kranju, Novem mestu, Novi Gorici, Murski Soboti in na Ptuju - in še v 47 ostalih občinah, kjer 5. oktobra nobeden od kandidatov ni zbral več kot polovice glasov.

V prvem krogu so v 158 občinah že dobili nove župane. Ponekod so ponovili tudi glasovanja za krajevne skupnosti.

***

Na Jesenicah sta se za županski stolček udarila dosedanji župan Tomaž Tom Mencinger (SD) in družbeno zelo aktiven Ahmed Pašić (Za boljše Jesenice). Tomaž Tom Mencinger je prejel 66,81 % glasov, Ahmed Pašić 33,19 %
V občini Log-Dragomer bo glede na delne neuradne izide zmagal motorist Miran Stanovnik, ki je kandidiral kot neodvisni kandidat. Zanj je glasovalo 55,30% odstotkov volivcev, Boštjan Rigler pa je dobil 44,70 odstotkov glasov.

V Piranu je županski stolček obdržal dosedanji župan, Peter Bossman, ki je kandidiral s podporo stranke SD. V drugem krogu volitev ga je podprlo 59,12 odstotka volivcev. Njegov protikandidat Sebastjan Jeretič, kandidat stranke Slovenija za vedno, pa je dobil 40,88-odstotno podporo. Po poročanju Planeta TV je zmagovalca drugega kroga podprlo največ volivcev SD, Stranke Mira Cerarja in Desusa ter več moških (56 odstotkov). Največ glasov je Sebastjan Jeretič dobil v starostni skupini od 25 do 34 let. Luka Juri je ob zmagi dosedanjega župana na twitterju zapisal, da se je Piran odločil, da noče sprememb in upa, da jih bo njegov nasprotnik Sebastjan Jeretič še naprej uveljavljal v Kopru.

Miran Stanovnik, udeleženec številnih relijev Dakar, bo odslej zaenkrat sicer še neuradno, postal župan. Dirkač, ki ima zaradi obvladovanja motociklov v najtežjih razmerah vzdevek Puščavski lisjak, je bil uspešen v drugem krogu lokalnih volitev v občini Log-Dragomer in v boju za županski položaj premagal Boštjana Riglerja. Kot neodvisen kandidat je v majhni obljubljanski občini ob primorski avtocesti Log-Dragomer dobil 55,30 odstotka oziroma 814 glasov, njegov protikandidat Rigler pa 44,70 odstotka (658 glasov).

Zanimivo je bilo tudi v Lenartu, kjer je Janez Kramberger premagal Ivana Vogrina. Prvi je dobill 53,43 odstotkov volivcev, Ivan Vogrin pa 46,57 odstotkov.

Drugi krog županskih volitev v Trbovljah je prinesel zmago Jasni Gabrič z Liste za naše Trbovlje. Ob skoraj 45-odstotni volilni udeležbi je zmagala z dobro polovico glasov ali z dobrimi 3000 glasovi. Nasprotni kandidat Borut Dolanc iz Slovenske demokratske stranke je z nekaj manj kot 44,73 odstotkov ali dobrimi 2400 glasovi Trboveljčanov dosegel najboljši rezultat svoje stranke doslej.

V trebanjski občini je še tretjič zapored zmagal aktualni župan Alojzij Kastelic (Županova lista-Naprej), ki je prejel 52,93 odstotka glasov. Trebanjci so tako izvolili kandidata, ki je plesal po sodiščih in za povrh živi še v sosednji občini Mirna. Več preberite tukaj.

***

Sproti objavljamo delne neuradne volilne izide v nekaterih občinah po abecednem redu. V interaktivni infografiki lahko preverite podrobne neuradne rezultate v vaši občini.