Večina koalicije meni, da pokojninska reforma še ni nujna

SMC: Pokojninska reforma z učinki do leta 2019 še ne bo potrebna, če bodo izvedeni ukrepi aktivne politike zaposlovanja.

Objavljeno
15. marec 2016 15.42
rsi*Upokojenci
Pi. K., STA
Pi. K., STA
Ljubljana − Koalicijski vrh je danes razpravljal o reformnih ukrepih s poudarkom na pokojninski reformi. Medtem ko so v SD in Desusu prepričani, da ta do leta 2020 ni potrebna, pa v SMC kot pogoj izpostavljajo ukrepe aktivne politike zaposlovanja. Minister Dušan Mramor pa je za STA pojasnil, da je treba reformo sprejeti v tem mandatu, a z učinki po letu 2019.

»Z daljšanjem delovne dobe, krajšim študijem, poznejšim prehodom v upokojenski status in boljšimi pogoji na trgu dela bi lahko dosegli, da bi bil javnofinančni del staranja prebivalstva vzdržen,« je dejal.

Izjave so dvignile nekaj prahu tudi v koaliciji. Po besedah vodje poslanske skupine Desusa Franca Jurše so si koalicijski partnerji edini, da pokojninska reforma iz leta 2012 daje rezultate in je treba razmišljati, kako nekatere zadeve spremeniti po letu 2020.

»Takšna pobuda ministra za finance razburja javnost ter lahko poveča odhod v pokoj,« je v današnji izjavi novinarjem v DZ dejal vodja poslancev SD Matjaž Han. Po njegovem mnenju stališče koalicije sicer ne pomeni nezaupnice ministru Mramorju, saj je treba nekatere zadeve realno gledati. »Mi pa se pogovarjamo o reformah in razburjamo javnost tam, kjer ta trenutek res ni potrebno,« je oster Han.

Vprašanje oblikovanja reforme v tem mandatu je torej po njegovih besedah politično vprašanje, se bodo pa morda predstavniki ministrstva za finance in ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti uskladili do srede, ko bo nacionalni reformni program spet obravnavala vlada.

Vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer je pojasnila, da morajo do srede doreči operativne ukrepe, ki se nanašajo predvsem na aktivno politiko zaposlovanja, ter jih vnesti v nacionalni reformni program.

V SMC so namreč previdnejši in pravijo, da pokojninska reforma z učinki do leta 2019 še ne bo potrebna, če bodo izvedli ukrepe aktivne politike zaposlovanja, tako mladih kot starih. Pogovori o strukturnih reformah pa po besedah Kustec Lipicerjeve ne potekajo le zaradi skrbi za vzdržnost javnih financ, pač pa prvenstveno z odgovornostjo za prihodnost.

Mramor je ob robu seje v DZ v izjavi za STA ocenil, da so ga koalicijski partnerji verjetno narobe razumeli. Po njegovem mnenju pokojninska reforma s trenutnim učinkom res ni potrebna. Vendar je ob tem spomnil, da bo reforma, sprejeta 2012, leta 2019 prešla prehodno obdobje, ko so učinki vidni.

Na novo pokojninsko reformo, ki bo imela poznejše učinke, pa ne gre čakati, ampak je treba sprejeti vso potrebno zakonodajo že zdaj, je jasen Mramor.