Gašparju Mišiču, Stegnetu, Gubercu posel desetletja

Prodaja po stečaju kupljenih stanovanj bo udeležencem navrgla do 12 milijonov evrov prihodka.

Objavljeno
20. februar 2016 12.58
Rezidenca Livade nosi zlata jajca v Izoli
Boris Šuligoj
Boris Šuligoj
Izola – V pol leta so investitorji Delavska hranilnica, Gass­par Naložbe in Grafist prodali 150 stanovanj in že zdavnaj poplačali kupnino. Do jeseni se jim obeta do 12 milijonov evrov prihodka. Veseli so kupci, veseli so v občini Izola, ker dobijo 500 novih prebivalcev, veseli so nepremičninarji, ker se je posel obrnil navzgor. Le bankam gre konkurenca v nos.

V minulih letih se je prodaja stanovanj tudi na Obali močno upočasnila, zadnje leto pa je precej drugače. Pravi trenutek in priložnost je, kot kaže, najbolje (spet) izkoristil Gašpar Gašpar Mišič, ki je s svojim podjetjem Gasspar Naložbe ter partnerjema Jožetom Stegnetom (Delavska hranilnica) in Antejem Gubercem (Grafist) v dobrega pol leta spet dokazal, da ima nos za stanovanjske posle. Pred več kot desetimi leti je zgradil 111 pregrešno dragih stanovanj v Rezidenci Lucija (precej so jih prodali za 5000 do 7000 evrov za kvadratni meter).

Tokrat prodajajo po lastnih besedah »najcenejša stanovanja v zadnjih 15 letih« v Rezidenci Livade za povprečno 1860 evrov za kvadratni meter, pri večini stanovanj pa je obvezen še nakup dveh parkirnih mest – vsako stane 8600 evrov. Od 190 stanovanj so jih prodali že 132, rezerviranih je 18, prodanih je 280 parkirnih mest v treh kletnih etažah. »Najkasneje do poletja bomo prodali še preostalih 40 stanovanj, 1550 kvadratnih metrov lokalov in preostalih 90 parkirnih mest,« pove Gašpar Gašpar Mišič.

Dobiček si bodo razdelili

Stanovanja SGP Tehnika Škofje Loke v stečaju je stečajni upravitelj Matjaž Nanut najprej prodajal za 16,5 milijona evrov, potem jih je februarja lani zaman ponujal za 9,9 milijona evrov in končno lani sredi maja prodal na dražbi za 8,43 milijona evrov (po likvidacijski, 15 odstotkov nižji ceni od tržne). K temu znesku bo Grafist dodal še 4,7 milijona evrov gradbenih del za dokončanje vseh stanovanj. Po besedah Anteja Guberca so se del lotili lani jeseni in jih bodo dokončali v največ dveh mesecih. Skupaj so imeli novi investitorji v Rezidenco Livade 13,1 milijona evrov vložka, kapital pa je v glavnem zagotovila Delavska hranilnica. Investitorstvo so si zato razdelili tako, da Delavski hranilnici pripada polovico naložbenega posla, Grafistu 25 in Gasspar Naložbam preostalih 25 odstotkov.

Doslej so za 132 stanovanj iztržili 12,68 milijona evrov in za 280 parkirnih mest 2,4 milijona evrov. Rezerviranih je 18 stanovanj, ki jim bodo prinesla 2,46 milijona evrov. Neprodanih pa je še 40 stanovanj, njihova približna vrednost je pet milijonov evrov, 170 parkirnih mest (1,4 milijona evrov) in 1550 kvadratnih metrov poslovnih lokalov v tretji gradbeni fazi (1,5 milijona evrov). Investitorji so tako doslej dobili malo več kot 15 milijonov evrov, za 2,4 milijona evrov stanovanj je rezerviranih, še neprodanih stanovanj, lokalov in parkirišč pa je še za osem milijonov evrov. Če jim bo uspelo prodati vse površine, bodo imeli kar 12 milijonov evrov prihodka.

Izkoristili so priložnost

Gašpar Gašpar Mišič ponavlja svoj priljubljen pregovor Kriza je priložnost in dodaja: »Razmere v državi kličejo po nadaljevanju knjige Butalci. V slovenski Istri je še na stotine neprodanih stanovanj, mnoga so na podoben način ujeta v stečajnih postopkih, v katerih se nič ne premakne. Poglejte stanovanjske gradnje Nokturno, koprski Zeleni park 2, ES, Semedelski razgledi ... Konkurenca nam je šla s počasnostjo na roko, saj smo pobrali 'solni cvet'. To pomeni, da smo zadovoljili kupce, ki več let na trgu niso mogli do stanovanj po primernih cenah. Sploh nam ni bilo treba oglaševati,« pravi Gašpar Mišič in trdi, da so kupci navdušeni: »Celo iz nekoliko višjega pritličja je iz stanovanj videti morje. Tista, ki pogleda na morje nimajo, pa imajo južno lego s pogledom na veliki vinograd južno od mesta. Razlika v cenah stanovanj je največ 30 odstotkov,« trdi Gašpar Mišič, ki je povedal, da so v samo dveh mesecih prodali 118 stanovanj in da ne pozna primera v državi, ki bi mu v zadnjih 15 letih uspelo kaj podobnega. »Ponudili smo takšne cene, kakršne trg lahko sprejme. Mislim, da nismo vplivali na znižanje cen nepremičnin.«

Jože Stegne iz Delavske hranilnice je navedbe Gašparja Mišiča potrdil: »Večino vplačil za stanovanja v Izoli smo že dobili, vložek v projekt je poplačan, ker je bil pogoj deset odstotkov ob ari in od 65 do 70 odstotkov v prihodnjih dveh mesecih. Po mojem mnenju je uspeh posledica dobre lokacije pa tudi cene in ugodnega financiranja. Zdaj priznam, da sem se glede na količino neprodanih stanovanj v Kopru bal, kaj bo s poslom. Zdaj vidimo, da je to zgodba o uspehu.«

Anteja Guberca pa uspeh ni presenetil: »Bili smo prepričani v projekt. Pokazalo se je, da nismo pretiravali s cenami; kupcem smo ponudili, da za ceno najemnine dobijo kredit za lastniško stanovanje.«

Polovica kupcev ni Primorcev

Direktorica Gasspar Naložb Tatjana Celarc je povedala, da kar 60 odstotkov kupcev plačuje stanovanja z gotovino. »Preostalih 40 odstotkov najema kredite, saj jim je Delavska hranilnica ponudila ugodne pogoje: na deset let po 1,5-odstotni obrestni meri ali na 30 let po 1,9-odstotni obrestni meri. Malo več kot 50 odstotkov kupcev (predvsem manjših stanovanj) prihaja iz notranjosti države, predvsem srednje velika stanovanja pa kupujejo prebivalci štirih obalnih občin.« Celarčeva je dodala, da bodo stanovanja zagotovo predali do 31. julija, kot je sklenjeno v pogodbi, stanovanja pa bodo pripravljena že maja letos.

Dobra plat stanovanj je energijska varčnost. Zunanje stene imajo 20 centimetrov debelo toplotno izolacijo, vsa stanovanja pa so toplotno izolirana tudi na notranjih stenah, tako da pozimi neogrevana stanovanja ne bodo motila ogrevanih. Vsako stanovanje ima svojo toplotno (hladilno) črpalko in plinsko peč, nimajo torej centralnega ogrevanja in so zato energijsko samostojne celice.