Junaki leta 2018 so ...

Najbolj zavzet mož v modrem je preprečil rop, varnostnik je reševal človeška življenja, vojak pa je navdušil s svojo vsestranskostjo.
Fotografija: Junaki leta mladim, ki se šele odločajo za svojo poklicno pot, predstavljajo dober zgled, pravijo na Inštitutu za varnostno kulturo. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Odpri galerijo
Junaki leta mladim, ki se šele odločajo za svojo poklicno pot, predstavljajo dober zgled, pravijo na Inštitutu za varnostno kulturo. FOTO: Tomi Lombar/Delo

Ljubljana – V sklopu dneva nacionalne varnosti so danes za pogumna dejanja v lanskem letu podelili priznanja policistu, vojaku in varnostniku leta.

Mož v modrem leta je postal Mihael Berlic s Policijske postaje Ljubljana Moste, ki je lani med čakanjem na plačilo položnic zaustavil dolgo iskanega roparja. Ob pogledu na storilca, ki je nosil motoristično čelado, je nemudoma posumil, da gre za storilca kaznivega dejanja. Iz banke je najprej pospremil starejši stranki, nato pa preveril, ali je osumljenec na delu sam. Ko sta se njuni poti prekrižale, se mu je policist sprva umaknil, češ da ga ne bo oviral, kasneje pa mu je skočil za vrat – kljub temu da je bil v civilu in neoborožen – ter uporabil prisilni sredstvi davljenja in podiranja na tla. Pridržal ga je do prihoda drugih policijskih kolegov.



Desetnik Blaž Režek si je prislužil naziv vojak leta, saj je vsestranski pripadnik vojske, ki se odločno znajde v vseh situacijah, pomembnih za ta poklic. Med drugim je z odliko opravil usposabljanje za vojaško evidenčno dolžnost bojiščnega reševalca, bil je med udeleženci vaje Rock Sokol, prvenstva Slovenske vojske v streljanju ter v triatlonu, kjer je z ekipo osvojil prvo mesto. V mednarodni misiji KFOR 34 je za svoje odlično delo prejel medaljo Slovenske vojske, medtem ko je s tečaja v Nemčiji prišel kot najboljši slušatelj, za kar je prejel priznanje Distinguished Leadership Award.

Junaki leta mladim, ki se šele odločajo za svojo poklicno pot, predstavljajo dober zgled, pravijo na Inštitutu za varnostno kulturo. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Junaki leta mladim, ki se šele odločajo za svojo poklicno pot, predstavljajo dober zgled, pravijo na Inštitutu za varnostno kulturo. FOTO: Tomi Lombar/Delo


Priznanje za varnostnika leta je izpod rok direktorja Inštituta za varnostno kulturo ter vodje programsko-organizacijskega odbora današnjega dogodka Andreja Kovačiča prejel Kristjan Devetak iz družbe Hit, d. d. Svojemu poklicu je zvest že več kot 17 let, v vsem tem času pa je pokazal visoko pripadnost poklicu in svojemu delodajalcu. V obrazložitvi so posebej poudarili njegovo strokovnost, pripravljenost za nenehno izobraževanje in izpopolnjevanje ter dobre odnose z drugimi zaposlenimi. V času službovanja je prejel že številna priznanja za posebne zasluge; tako za pripadnost poklicu in stroki kot tudi za visoko usposobljenost. Poleg tega je zaslužen za hitro in učinkovito nudenje nujne medicinske pomoči, s čimer je že reševal človeška življenja.

Letos izjemoma niso podelili naziva za gasilca leta, saj iz gasilskih vrst niso prejeli nobenega predloga, kdo bi to lahko postal.

Dogodek so organizirali fakulteti za varnostne vede in za družbene vede, Inštitut za varnostno kulturo in združenje za varen svet.

Komentarji: