Preverite, koliko se je spremenila vrednost stanovanj

Pripravili smo interaktivni zemljevid in ga opremili z novimi ocenami vrednosti. Preverite, za koliko se je vrednost vašega znižala.

Objavljeno
12. marec 2015 18.35
Maja Čakarić, Delo.si, M. B., B. K., gospodarstvo
Maja Čakarić, Delo.si, M. B., B. K., gospodarstvo

Vlada je  izdala uredbo o določitvi indeksov vrednosti nepremičnin na dan 31.3. 2013, s čimer se posplošene tržne vrednosti nepremičnin v registru nepremičnin (REN) prilagajajo razmeram na trgu – kjer cene padajo. Tako se je evidentirana posplošena tržna vrednost slovenskih nepremičnin na posameznih območjih v osmih od 21 modelov vrednotenja (vrst nepremičnin) znižala v povprečju za 5,81 odstotka ali za dobrih 7 milijard na vsega 117,7 milijarde evrov.

Tokratna sprememba vrednosti v registru nepremičnin (REN) bo druga od generalnega vrednotenja, ki ga je Geodetska uprava pripravila (Gurs) po stanju iz julija 2010.

S tako imenovano indeksacijo posplošene tržne vrednosti nepremičnin Gurs prilagaja podatke v REN dogajanju na trgu. Osnova za izračune so namreč realne transakcije, izvedene v obdobju od zadnje posodobitve podatkov na nekem območju in za posamezno vrsto nepremičnine.

Gurs je ob prvi indeksaciji računal spremembe v obdobju od generalnega vrednotenja 1. 7. 2010 do 1. 1. 2013, za potrebe druge indeksacije pa od 1. 1. 2013 do 1. 3. 2014.

Pogoj za »popravek« v REN je najmanj 10-odstotna ugotovljena sprememba cen na trgu, in to od zadnje spremembe. Tako bo druga indeksacija pri doslej še nepopravljenih vrednostih upoštevala celotno štiriletno obdobje, pri že enkrat spremenjenih pa obdobje od začetka leta 2013 do 31. marca 2014.

***

Kaj označuje zemljevid?

S klikom na območje se bo izrisalo informativno okence, na katerem se bo izpisalo, za koliko se je spremenila vrednost nepremičnine po drugi indeksaciji (1.3.2014):

Rdeča barva: ocenjena vrednost stanovanj se od generalnega vrednotenja leta 2010 ni spremenila

Svetlo modra barva: ocenjena vrednost stanovanj se znižuje za 10 odstotkov

Temno modra barva: ocenjena vrednost stanovanj se znižuje za več kot 10 odstotkov

Za izris večjega zemljevida zadostuje klik na to povezavo.

Podatke nam je posredoval Gurs. Na njihovi spletni strani pa si lahko od 23. marca 2015 ogledate, kakšna je nova vrednost vaše nepremičnine. Podatek že vsebuje spremembo, nastalo z drugo indeksacijo.

***

Preverite tudi: koliko se bo spremenila vrednost hiš