Od četrtka možna oddaja vlog

Delodajalci bodo lahko zaprosili za povračilo nadomestila plač.
Fotografija: Delodajalci bodo obe povračili lahko uveljavljali z elektronsko vlogo  Foto Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Delodajalci bodo obe povračili lahko uveljavljali z elektronsko vlogo  Foto Jože Suhadolnik

Predvidoma od četrtka bodo delodajalci lahko oddajali vloge za povračila nadomestila plače zaradi višje sile ali čakanja na delo, so sporočili z zavoda za zaposlovanje.

Delodajalci bodo obe povračili lahko uveljavljali z elektronsko vlogo na portalu zavoda za delodajalce, ki bo predvidoma na voljo 17. avgusta. Delodajalci, ki bodo imeli težavo z dostopom do računalnika, pa lahko obiščejo katero od območnih lokacij zavoda in tam izpolnijo vlogo, so dodali na zavodu.

Pri tem opozarjajo, da morajo delodajalci elektronsko vlogo vložiti v 15 dneh od uveljavitve novele zakona oziroma v 15 dneh od začetka odsotnosti delavca zaradi višje sile ali zaradi napotitve delavca na začasno čakanje na delo. Novela zakona o odpravi posledic naravnih nesreč, ki ureja te intervnentne ukrepe, je začela veljati 11. avgusta.

Delodajalec lahko povračilo nadomestila plače v primeru višje sile uveljavlja za tiste delavce, ki zaradi posledic poplav ne morejo opravljati dela, denimo zaradi odpravljanja škode ali varstva otrok zaradi zaprtja vrtcev. Nadomestilo znaša 80 odstotkov plače, ne sme pa biti nižje od minimalne plače.

Delodajalci lahko od 3. avgusta uveljavljajo povpračilo nadomestila plače delavcem, ki so zaradi posledic poplav na začasnem čakanju na delo. Nadomestilo znaša 80 odstotkov plače in prav tako ne sme biti nižje od minimalne plače. Država bo nadomestilo plače z vsemi davki in prispevki sofinancirala v 80 odstotkih.

Preberite še:

Komentarji: